Vučić za Republiku: Rekao sam i Dodiku i ovima u Sarajevu: Moramo da zaustavimo spiralu mržnje i spasimo mir!
Foto: Beta

intervju premijera

Vučić za Republiku: Rekao sam i Dodiku i ovima u Sarajevu: Moramo da zaustavimo spiralu mržnje i spasimo mir!

Rimski dnevnik navodi da "Aleksandar Vučić, mladi liberalni i evropski orijentisani premijer iz Beograda šalje jasna upozorenja dva dana nakon referenduma Srba u Bosni
Objavljeno:
foto: Beta/Milan Obradović

- Potrebno je hitno se smiriti. Kada sam ja pokrenuo fiskalnu konsolidaciju u Beogradu niko nije imao poverenja u to, danas imamo stabilne državne račune, primarni suficit po prvi put, privredni rast je skoro tri odsto. Samo će mir, za koji strahujem, spasti budućnost naše omladine istovremeno privlačeći investicije - naveo je Vučić.

On je rekao da je "Tito, iako je bio autoritaran, nama ostavio industrijalizovanu zemlju, proizvođača aviona i automobila, a mi svi iz bivše Jugoslavije smo sve uništili".

Na konstataciju novinara "Republike" da Putin podržava bosanske Srbe i pitanje da li se velike sile igraju vatrom na Balkanu, Vučić je odgovorio da "Srbija nastoji da bude suverena i nezavisna".

- Niti američka, niti ruska kolonija. Nije lako, mnoge velike sile imaju interese na Balkanu. I mi imamo pravo da delujemo, a da ne potpadnemo pod uticaj Vašingtona, Moskve, i drugih - naveo je srpski premijer.

Upitan kako komentariše Hrvatsku, za koju rimski dnevnik navodi da sprečava pregovore Srbije o pridruživanju EU i ponovo vrednuje kolaboracioniste i ratne zločince iz prošlosti, Vučić je rekao da je "nama evropski orijentisanima bolje da se inspirišemo dalekovidom evropskom koherentnošću Angele Merkel".

- Kada smo se, nakon izgradnje mađarske ograde i hrvatskih kontrola, mi kao siromašna zemlja došli u situaciju da se bavimo gomilama migranata, neke nacije su želele sankcije protiv Beograda. Merkelova se usprotivila. To nikada nećemo zaboraviti, zahvalnost i sećanje su od presudne važnosti za nas Srbe. Bez kancelarke na Balkanu bi sve bilo mnogo opasnije - kazao je Vučić.

(Espreso.co.rs / Agencije)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.