Vučić za Republiku: Rekao sam i Dodiku i ovima u Sarajevu: Moramo da zaustavimo spiralu mržnje i spasimo mir!
Foto: Beta

intervju premijera

Vučić za Republiku: Rekao sam i Dodiku i ovima u Sarajevu: Moramo da zaustavimo spiralu mržnje i spasimo mir!

Rimski dnevnik navodi da "Aleksandar Vučić, mladi liberalni i evropski orijentisani premijer iz Beograda šalje jasna upozorenja dva dana nakon referenduma Srba u Bosni
Objavljeno:

Napetosti koje su se vratile na Zapadni Balkan na najopasnijem su nivou još od kraja ratova iz 90-ih godina prošlog veka, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić za italijansku "Republiku" i istakao da već mesecima na to upozorava i kancelarku Angelu Merkel i premijera Matea Rencija i druge evropske zvaničnike.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Rimski dnevnik navodi da "Aleksandar Vučić, mladi liberalni i evropski orijentisani premijer iz Beograda šalje jasna upozorenja dva dana nakon referenduma Srba u Bosni".

Na pitanje čime su isprovocirane ove napetosti, Vučić odgovara da ih provocira "svako ko govori u korist integracije u EU, a onda čeka bilo kakvu priliku da susedima postavlja zamke".

- Pogledajmo referendumsku Bosnu: bosanski Srbi tvrde da su za EU, a pričaju o Bošnjacima na najgori način, a s druge strane ovi tvrde ''mi smo veliki, bosanski Srbi su glupi''. Prekinimo više sa tim međusobnim neprijateljstvima, u ime budućnosti. Sada je između nas više mržnje nego pre 21 godine. Svuda se oseća - naveo je Vučić.

Upitan koliko je velika opasnost po Evropu, srpski premijer je rekao da je "veoma velika".

- Rekao sam to sada Dodiku, Sarajevu, svima. Vremena ponestaje: moramo brzo našim narodima ponuditi svetliju budućnost, inače će ići ka međusobnim sukobima i represalijama. Da bi se zaustavila spirala mržnje i spasao mir potrebna je snažnija ekonomija i dijalog u evropskom duhu - objasio je Vučić.

Predsednik srpske vlade je naglasio da nas "sećanje na 1914. podseća kuda mogu da odvedu napetosti na Balkanu".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.