Bosna sakuplja nove dokaze za reviziju tužbe protiv Srbije?
Foto: Fonet

zategnuti odnosi

Bosna sakuplja nove dokaze za reviziju tužbe protiv Srbije?

Odnosi Sarajeva i Beograda mogli bi još više da se zategnu. Druga strana navodno ima nove dokaze koje šalje Hagu
Objavljeno: 21:35h

Neke nove okolnosti koje su se kasnije pojavile, kao što je presuda Radovanu Karadžiću, kako kaže ovaj stručnjak, upravo dokazuju da nije bilo umešanosti SRJ u bilo kakve zločine na teritoriji BiH:

- Zbog svega ovoga veoma je teško očekivati da dođe do pokretanja postupka za reviziju od strane BiH. Ukoliko ta država, ipak, podnese zahtev, ne vidim na osnovu kojih okolnosti bi Sud mogao da donese odluku o pokretanju revizije.

Inače, postupak revizije je višestepen jer se prvo nalaže usvajanje posebne presude kojom se samo konstatuje "bitna činjenica i dovoljan osnov za pokretanje postupka revizije". Za obnovu spora postoji subjektivni rok od šest meseci od saznanja za nove činjenice, dok je objektivni - deset godina od presude i on ističe u februaru.

Vučić se sastao sa Viktorijom Nuland: Hvala na ozbiljnom angažmanu na Balkanu!

BiH je tužbu protiv ondašnje SRJ podnela 1993, a 2007. Sud je odlučio da Srbija nije kriva za genocid, ali da nije učinila sve što je u njenoj moći da ga spreči u Srebrenici.

Da bi Sarajevo moglo da zatraži reviziju tužbe, po jednim tumačenjima moralo bi da ima i saglasnost srpskog člana Predsedništva BiH, dok se, po drugim, ovo ne bi smatralo novom tužbom već nastavkom starog procesa, pa takva dozvola ne bi bila nužna.

(Espreso.co.rs / Novosti)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.