Bosna sakuplja nove dokaze za reviziju tužbe protiv Srbije?
Foto: Fonet

zategnuti odnosi

Bosna sakuplja nove dokaze za reviziju tužbe protiv Srbije?

Odnosi Sarajeva i Beograda mogli bi još više da se zategnu. Druga strana navodno ima nove dokaze koje šalje Hagu
Objavljeno: 21:35h

Usred povišenih tenzija između BiH i Srbije, vlast u Sarajevu priprema obnovu tužbe za genocid protiv naše zemlje pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu! - saznaju Novosti u diplomatskim krugovima.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Prema našim izvorima, bosanska strana, koja je već izgubila jedan spor protiv Srbije 2007, užurbano prikuplja nove dokaze, koji bi poslužili kao osnov za reviziju postupka. Na ovu mogućnost nedavno je ukazao i bivši tužilac Haškog tribunala Džefri Najs, koji tvrdi da Sarajevo može da zaigra na kartu dokaza "koji dosad nisu iskorišćeni".

U našem državnom vrhu sumnjaju da će komšije ponovo ulaziti u novu pravno-političku avanturu, ali su ubeđeni da bi Srbija i iz druge runde u Hagu izašla kao pobednik.

Profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević ocenjuje, za "Novosti", da je izjava Džefrija Najsa politički motivisana i da nije zasnovana na pravnim argumentima. On kaže da su odnosi u regionu jako podgrejani, pa je ovo bio još jedan pokušaj da se odnosi dodatno pokvare.

- Postupak po reviziji je jako složen. Prema članu 61. Statuta MSP reviziju je moguće zahtevati zbog saznanja za neku novu činjenicu koja bi bitno uticala na predmet spora, a koja nije bila poznata u vreme toka postupka. Sve što je dokazivano i presuđeno pred Tribunalom posle donošenja presude iz 2007. nije moglo da bude osnov za reviziju.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.