VUČIĆ: Ubijali su nam jedno dete dnevno u NATO agresiji, niko nije odgovarao za zločin (VIDEO)
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

obraćanje

VUČIĆ: Ubijali su nam jedno dete dnevno u NATO agresiji, niko nije odgovarao za zločin (VIDEO)

Tokom narednih 78 dana, koliko je agresija trajala, nastradalo je 2.500 ljudi, među kojima i 79 dece, a ranjeno više od 12.500 osoba. Infrastruktura i privreda su razorene, a šteta koja je naneta meri se u desetinama milijardi dolara

Objavljeno: 21:22h

Manifestacijom u Kombank dvorani obeležava se Dan sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine, a prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Osim Vučića, za govornicom će se naći patrijarh Porfirije i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Simbolično, manifestacija počinje u 19.45, jer se pre tačno 22 godine u to vreme oglasila prva sirena za vazdušnu opasnost koja je signalizirala početak NATO agresije nad našom zemljom.

20.57- Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića

- Hvala Vam svima što smo večeras zajedno i što je srpski duh nesalomiv. Niko nikad nije odgovarao za ove zločine. Objasniti to sada, 22 godine nakon agresije nije moguće - rekao je Vučić na početku svog obraćanja.

Vučić je u svom obraćanju pročitao imena dece poginule u NATO bombardovanju. Predsednik je rekao da je srpski duh nesalomiv i nepobediv i dodao da je jedno dete dnevno najmučnija NATO brojka iz 1999.godine.

20.30 - Obraćanje Milorada Dodika:

"Uvek kad pokušavam da nešto koncipiram kada dolazim na ovakva mesta. Uvek tražim reči kojima bih opisao nepravdu koja nam se mnogo puta kroz istoriju dešvala. Čini mi se da srpski jezik ima 150.000 reči, ali nikad ne uspevam da nađem adekvatne za ovakvu priliku. Jedina reč u ovakvoj prilici je - tišina"!

Milorad Dodik rekao je da često učestvuje na ovakvim svečanostima, i da uvek ima problem da nađe prave reči kojima bi odao dostojnu poštu žrtvama.

- Treba videti Srbiju koja postaje lider, koja ima jako vođstvo, koja želi da širi mir u regionu... - naveo je Dodik.

20.19 - Muzičko-scenski prikaza "Da se nikad ne zaboravi"

20.10 - Obraćanje patrijarha Porfirija:

"Pre nego što sam ovamo pošao, otvorio sam Novi zavet i našao: 'Ne sudite da vam se ne sudi'. Došao sam ovde sa osećanjem da smo se sakupili ne da sudimo, ali da se setimo i da možemo da kažemo šta je istina".

Porfiorije
foto: Printscreen/RTS

20.06 - Himnom "Bože pravde" počeo je program.

U tom momentu 19 zemalja NATO alijanse se bez dozvole Saveta bezbednosti UN obrušilo na Srbiju zbog optužbi da srpske snage bezbednosti sprovode etničko čišćenje Albanaca na KiM.

Neposredan povod za akciju bila su dešavanja u Račku i odbijanje jugoslovenske delegacije da potpiše Sporazum iz Rambujea. Napadi su počeli na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

Tokom narednih 78 dana, koliko je agresija trajala, nastradalo je 2.500 ljudi, među kojima i 79 dece, a ranjeno više od 12.500 osoba. Infrastruktura i privreda su razorene, a šteta koja je naneta meri se u desetinama milijardi dolara.

Bonus video:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.