MLADI FILIP JE RAZVIO APLIKACIJU KOJA MOŽE DA PROMENI SVET: Za nju je dobio nagradu, a već je SPREMNA ZA KORISNIKE
Filip Obradović, učenik Računarske gimnazije u Beogradu, Foto: Profimedia, Privatna arhiva

INOVACIJA

MLADI FILIP JE RAZVIO APLIKACIJU KOJA MOŽE DA PROMENI SVET: Za nju je dobio nagradu, a već je SPREMNA ZA KORISNIKE

- Ako bismo stvarno korsitili NDP, postali bismo prva država na svetu koja ima programski jezik napravljen samo za njen obrazovni sistem - reči Filipa Obradovića

Objavljeno:

Bez obzira na epidemiološku situaciju, Telekom Srbija je i ove godine sa velikim uspehom organizovao jubilarni deseti mts app konkurs za izradu aplikacija za mobilne uređaje. Ovoga puta održan je u on-line formatu, što je predstavljalo poseban izazov, kako za organizatore, tako i za timove učenika.

Finale konkursa i predstavljanje aplikacija održano je putem video konferencije, a žiri je jednoglasno proglasio pet najboljih aplikacija: Dreamscape, tima Augmentum iz Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, E-help, tima F&A iz Gimnazije Mladenovac, Livecart, tima MemoEasy iz niške gimnazije „Bora Stanković“ i NDP i GrickApp, timova FikiCar i Narandže iz Računarske gimnazije u Beogradu.

10. mts app konkurs, Mts app konkurs
foto: printscreen/youtube/mts

Kako ističe Miroslava Tešin Popović, menadžer za korporativnu društvenu odgovornost Telekoma Srbija, ovim putem dobijene su kvalitetne i napredne aplikacije koje imaju i dodatnu društveno odgovornu, edukativnu poruku i korisnu primenu.

Svoje učešće na 10. Mts app konkursu, učenici specijalizovanih odeljenja za matematiku, informatiku i računarstvo u gimnazijama, vide kao veliku priliku za usavršavanje znanja i veština koje su stekli u školi. Kao dodatan izazov bio je i da kroz aplikaciju ponude rešenja koja doprinose prevazilaženju situacija, kao što je situacija izazvana epidemijom korona virusa.

Kao i do sada, pobednički timovi nagrađeni su vrednim mobilnim telefonima i dobili su priliku da u učestvuju u sledećem nivou takmičenja, Regionalnom app izazovu sa najuspešnijim timovima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Filip Obradović (Tim FikiCar, aplikacija NDP) iz Računarske gimnazije u Beogradu, juče je osvojio nagradu Snaga inovacije na Regionalnom app izazovu, što je za svaku pohvalu, a mi smo iz prve ruke želeli da saznamo nešto više o njegovoj aplikaciji NDP i planovima za budućnost.

Filip Obradović, Učenik Računaske gimnazije, NDP aplikacija, FikiCar
foto: Privatna arhiva

NDP je e-Learning platforma koja je namenjena svima, a posebno korisnicima u ruralnim delovima Srbije, gde mnoge porodice nemaju računar, školama koje ne mogu da obezbede računare svim učenicima i učenicima u situacijama kada ne mogu da dođu u školu, a nemaju kompjuter (kao u nedavnoj situaciji sa epidemijom) - generalno svima koji žele brzo početi sa učenjem programiranja. NDP obezbeđuje jednostavan interfejs sa svim funkcionalnostima koje se mogu očekivati od e-Learning platforme (lekcije, testovi, statistika i mesto za vežbanje gradiva).

Interesovalo nas je kako je došao na ideju da napraviti baš ovu aplikaciju.

- Gledajući vesti, često sam mogao da čujem kako postoji ideja da svi razredi osnovnih škola imaju programiranje, ali problem u tome je što za tako nešto država mora izdvojiti oko 36 miliona evra, za kupovinu kompjutera i neophodne opreme. Kako je to ogromna količina novca, odlučio sam da napravim aplikaciju pomoću koje bi deca mogla da prate i uče programiranje, u školi i od kuće, preko svojih telefona. Ali pošto sam hteo dodatno doprineti obrazovanju, napravio sam novi programski jezik fclang, koji je optimizovan za učenike naših osnovnih škola, pa ako bismo stvarno korsitili NDP, postali bismo prva država na svetu koja ima programski jezik napravljen samo za njen obrazovni sistem - objasnio nam je Filip.

Takođe, želeli smo znati koliko je bio dug proces rada na samoj aplikaciji.

- Rad na isključivo android aplikaciji trajao je dva meseca, dok je konceptualizacija programskog jezika trajala mesec dana, a njegova implementacija tri meseca (paralelno uz pravljenje android aplikacije) - pojašnjava on.

Od Filipa smo takođe saznali da je sama NDP aplikacija testirana i spremna za korisnike, ali se još ne zna tačan datum kad će biti obljavljenja na Google play-u.

Kada smo ga upitali za eventualne planove njene dalje nadogradnje, rekao nam je:

- NDP je već sada spreman za prave korisnike, ali već mesec dana radim na novoj verziji fclang-a (programskom jeziku napravljenog za NDP) i na lakšem komuniciranju u samom NDP-u između profesora i učenika.

Kako završetak srednjeg obrazovanja nije tako daleko, interesovalo nas je da li već sada zna u kom će se smeru kretati njegovo dalje obrazovanje i kakvi su mu planovi za budućnost.

- Želeo bih da studiram i steknem više obrazovanje u oblasti kompjutera, a nadam se da će mi nagrada koju sam osvojio omogućiti dobijanje neke stipendije.

Za sam kraj, upitali smo ga da li se oseća ponosnim zbog svog uspeha i na Regionalnom takmičenju?

- Posebno zadovoljstvo i čast mi predstavlja to što sam dobio nagradu za inovaciju, jer INOVACIJA je najvažnija, ONA MENJA SVET - bile su reči mladog Filipa.

Moramo priznati da je ideja mladog Filipa sasvim sigurno jedan od dokaza da mladi u Srbiji poseduju veliko znanje i entuzijazam, kao i da im je potrebno samo malo podrške i podsticaja za uspeh od velikog značaja.

(Espreso/Bojana Aleksić Pešić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.