KOSOVO NIJE NAŠE BREME, VEĆ NAŠ KRST, A SA KRSTA SE BOLJE VIDI VASKRSNUĆE: Vučić na Danu sećanja na POGROM!
Aleksandar Vučić, Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

važno

KOSOVO NIJE NAŠE BREME, VEĆ NAŠ KRST, A SA KRSTA SE BOLJE VIDI VASKRSNUĆE: Vučić na Danu sećanja na POGROM!

Dan sećanja obeležio se u Narodnom pozorištu u 13 časova...

Objavljeno: 13:50h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji.

Navršava se 17 godina od etnički motivisanog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji, a Dan sećanja na 17. mart 2004. godine obeležava se i komemorativnom akademijom u Narodnom pozorištu u Beogradu. Akademiji prisustvuje i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Aleksandar Vučić, Darija Kisić-Tepavčević
foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Himnu Srbije na početku je otpevala operska pevacica Anja Mijatović, a nakon obraćanja predsednika Vučića, uslediio je scenski prikaz posvećen pogromu, autorke i rediteljke Ivane Žigon.

Tokom martovskog pogroma albanski ekstremisti i pripadnici tzv. OVK sa Kosova i Metohije proterali su više od 4.000 pripadnika srpskog naroda, a njihova imovina, kao i veliki broj verskih objekata su spaljeni ili porušeni. Mnogi su ubijeni i nestali, među kojima i pripadnici međunarodnih snaga. Prema procenama UNMIK-a, na 33 lokacije u pogromu, koji je počeo 17. marta i trajao dva dana, učestvovalo je oko 60.000 Albanaca. Čak 800 kuća je uništeno, a 35 srpskih crkava i manastira je oskrnavljeno, spaljeno, porušeno.

Aleksandar Vučić
foto: printscreen RTS

Tokom dva dana pogroma gorela je Bogorodica Ljeviška (pod zaštitom Uneska), Prizrenska Bogoslovija i Hram Svetog Đorđa, crkva Hrista Spasa i konak manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, miniran je manastir Svetih Kozme i Damjana u Zočištu, manastir Devič. Reč je o prethodno dobro isplaniranom simultanom etničkom napadu Albanaca tokom kojeg je proterano 4.012 Srba, ubijena je najmanje 21 osoba (deset Srba ubili su Albanci, a 11 Albanaca međunarodne snage bezbednosti), dok se dve vode kao nestale.

Povređeno je najmanje 950 ljudi, od kojih 150 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu. Porušeno je oko 935 srpskih kuća, oštećeno deset opštinskih zgrada (škole, bolnice, pošte...), kao i 100 verskih objekata od kojih spaljeno 35 , uključujući 18 spomenika kulture.

Aleksandar Vučić, Darija Kisić-Tepavčević
foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Procenjuje se da je u pogromu učestvovalo preko 60.000, a procesuirano je svega 400 osoba, od kojih su neki kažnjeni veoma blagim kaznama.

Izgovor za pogrom bila je kampanja lokalnih albanskih medija u kojoj su meštani Srbi optuženi da su psima naterali preko reke Ibar grupu dečaka Albanaca iz sela Čabar kod Zubin Potoka pri čemu se jedan dečak utopio u reci. Istraga UNMIK policije utvrdila je da su optužbe bile lažne, a portparol međunarodne policije Neridž Sing izjavio je tada da su "preživeli dečaci posle tragedije bili pod jakim pritiskom albanskih novinara i političara da optuže Srbe iz susednog sela".

Aleksandar Vučić
foto: printscreen RTS

Potparol UNMIK-a, Derek Čepel demantovao je da su dva dečaka stradala bežeći od Srba i ocenio da je nasilje bilo planirano.

Pogrom albanskih ekstremista nad Srbima 17. i 18. marta 2004. na Kosovu i Metohiji osudili su Savet bezbednosti UN, kao i Evropska unija, a Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 29. aprila 2004. donela odgovarajuću rezoluciju.

Za organizatore i inicijatore ovih zločina označavane su određene organizacije veterana tzv. OVK, Studentska organizacija Prištine, Albanska nacionalna armija, kao i dve minorne političke partije - Nacionalni pokret Kosova (LPK) i Nacionalni pokret za oslobođenje Kosova (LKČK), za koje se, kako se spekulisalo, teško veruje da su mogle da okupe 60. 000 Albanaca.

Ističe da tačno znamo šta se dešavalo 17. marta, i dodaje da je Srbija danas Srbija razuma. Kako navodi, Srbija kao i svi dugi ima pravo da brine o svom narodu.

Vučić je rekao da Srbija 2004. godine nije imala ni snage ni mudrosti, ni da spreči pogrom, niti da na njega adekvatno odgovori.

Aleksandar Vučić, Darija Kisić-Tepavčević
foto: TANJUG/ RADE PRELIC

- Ali zapamtili smo. Više nismo slabi niti zemlja gubitnika. Možda postoji vreme u kom smo nemoćni da sprečimo nepravdu, ali nikada nećemo propustiti da se pobunimo protiv nepravde. Ove reči Elija Vizela, logoraša, nas obavezuju na borbu protiv zla. Srbija je spremna na razgovore ali ne i poniženje, hoće saradnju i kompromis, ali ne konačno rešenje u kome nema Srbije niti njenog naroda - počeo je svoje obraćanje predsednik Vučić.

Kako kaže, Srbija ne mašta o pogibijama niti o krvi, ali dodaje, to ne znači da će Srbija dopustiti bilo kome da se 17. mart ponovi.

- Kao što ne ugrožavamo pravo drugima, nećemo dozvoliti ni da nama bude ukinuto. Mi ne vodimo ekspanzionističku politiku. Ne želimo da upravljamo ni sa kim, osim sobom i svojom državom. Jedino tražimo da izvršavamo svoju obavezu, da pamtimo i da ne zaboravljamo - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Darija Kisić-Tepavčević
foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Ističe da tačno znamo šta se dešavalo 17. marta, i dodaje da je Srbija danas Srbija razuma. Kako navodi, Srbija kao i svi dugi ima pravo da brine o svom narodu.

- Srbija to radi ne zveckajući oružjem. Ali to ne znači da će Srbija dozvoliti da se 17. mart ponovi - dodaje Vučić i navodi da je jedino što tražimo da nam se dopusti da izvršimo svoju obavezu - da pamtimo - kaže predsednik.

- Kosovo nije naše breme, već naš krst, a sa krsta se bolje nego ispod njega vidi vaskrsnuće. Živela Srbija - završio je Vučić.

Bonus video:

00:21

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Ammar Mešić

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.