VUČIĆ PORUČIO BRISELU: Kako da imamo kovid pasoše, a nijednu nam vakcinu niste dali?
Foto: Printscreen/Instagram / buducnostsrbijeav

OBRAĆANJE

VUČIĆ PORUČIO BRISELU: Kako da imamo kovid pasoše, a nijednu nam vakcinu niste dali?

On je tako postao prvi predsednik Srbije koji boravi u zvaničnoj poseti ovom kraljevstvu

Objavljeno: 21:16h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sumirao je večeras rezultate istorijske posete Bahreinu.

- Najvažnija vest je da ćemo graditi fabriku gde ćemo praviti vakcine, ne samo protiv korone, nego i protiv mnogih drugih bolesti - rekao je Vučić i dodao da se već razmatra pet mogućih lokacija u okolini Beograda i da će gradnja početi za mesec dana.

Predsednik je dodao da je tokom zvaničnih susreta razgovarano o poljoprivredi i nafti, a rekao je da tokom jeseni očekuje posetu kralja Hamada Srbiji.

- Razgovarali smo i o izvozu naših poljiprivrednih proizvoda, ali i džemova, marmelada, pekmeza. To je za nas veoma važno i potrebno nam je tu još mnogo investicija - rekao je Vučić.

FOTO: PRINTSCREEN

Predsednik je precizirao da će nas fabrika vakcina koštati kao izgradnje jedne kovid bolnice, a da će nam značiti kao da smo kupili najmanje 10 najmodernijih lovaca.

- Srbija je mala zemlja, ali možemo da prestižemo mnoge bogatije zemlje u zdravstvu - naglasio je Vučić.

Srbija će prema njegovim rečima spremno dočekati eventualnu odluku EU o uvođenju kovid pasoša.

Srbiji nije potrebna milostinja

Podizanje kreditnog rejtinga Srbije Vučić je ocenio kao značajnu vest i naglasio da to znači da smo na dobrom putu.

- Nama više nije potreban novac i nije nam potrebna milostinja. Izgradili smo sistem koji će da pravi novac - rekao je Vučić.

- Reagovao sam pravično kad je reč o odluci o kovid pasošima. Smatram da su Sinofarm i Sputnjik V izuzetne vakcine. Ne vidim poentu u tom odbacivanju. Izdavaćemo potvrde za antitela i imaćete dozvolu za putovanje,a sa PCR testom će putovati oni koji ne žele da prime vakcinu. Imate vakcine koje nikakve kontraindikacije nemaju. Toliko su bezbedne i sigurne da možete da date detetu od tri godine - rekao je Vučić.

Dodao je da će se vakcinisati u Merošini u četvrtak ili petak i to kineskom vakcinom.

Protestna nota Hrvatske

Vučić se osvrnuo i na protestnu notu Hrvatske.

- Nekima odgovara da se na neki način podižu tenzije. Ne treba terati mak na konac. Treba da uhvatimo te koji su uputili pretnje. Mi smo obavili svoj posao. Istraga se sprovodi. Svako mora biti zaštićen. Mi sve moramo uraditi da se Hrvati i manjine osećaju ovde zaštićeno - rekao je Vučić i dodao da nije čak ni reč o osobi srpske nacionalnosti.

- A kako ste mislili da imamo kovid pasoše, a nijednu nam vakcinu niste dostavili? Ko smo mi? Šta smo mi? Ne smeju da priznaju da smo se bolje snašli. Valjda treba da budemo lošiji od njih da bismo bili dobri - rekao je Vučić i podsetio da se veliki broj građana Mađarske vakcinisao kineskim vakcinama, a između ostalih i premijer Viktor Orban.

Predsednik je dodao da nema potrebe za kontramerama za građane EU i naglasio da se već vidi značajan efekat vakcinacije u Srbiji.

- Samo neka se zatvaraju. Takva odluka EU otvoriće nove ekonomske vidike za Srbije. Nama će doći više od milion kineskih turista - rekao je Vučić.

Afera Mauricijus: Sledi zanimljiva nedelja

Vučić se osvrnuo i na aferu Mauricijus. Navodi da postoje računi Dragana Đilasa u tamošnjim bankama, ali da se vode kao računi kompanija.

- Biće vrlo zanimljiva nedelja i videćete da imaju račune na Mauricijusu. To je novac koji su opljačkali od našeg naroda. To vode pod firmama, a korisnici su više njih - rekao je Vučić.

Dodao je da opozicija očekuje izbore do kraja godine iako prema njegovim rečima dobro znaju da ni tri posto ne mogu dobiti.

- To su sve multimilioneri i svi su zaposleni u takvim firmama. Pola ljudi koji nas svakodnevno napada radi za (Dragana) Đilasa i za takve poput njega. On je sa novcem naroda pobegao tamo i opustošio zemlju - rekao je Vučić.

Prva poseta nekog srpskog lidera Bahreinu

Vučić je inače prvi lider iz Srbije koji je zvanično posetio ostrvsku monarhiju u Persijskom zalivu, a tokom susreta sa kraljem Hamadom bin Isom Al Kalifom dogovoreno je unapređenje saradnje i izgradnja boljih međusobnih odnosa.

- Oni će verovatno otvoriti u Beogradu, a mi doneti odluku da podignemo ambasadu u Manami. To dovoljno govori o zbližavanju dva naroda i da će biti posla i za jedne i za druge - rekao je Vučić novinarima posle srdačnog razgovara sa kraljem Hamadom i podsetio da je do sada nas pokrivala ambasada Bahreina iz Moskve.

Vučić je napomenuo da će se polako graditi i bliži odnosi. U tom smislu je naveo i trgovinsku razmenu koja je sada mala, ali će se unapređivati. Ističe da je Bahrein zainteresovani najviše za poljoprivredu i to od malina do drugog voća i povrća. Dodaje da Bahrein ima naftu koja je četiri puta jeftinija tako da postoje različite mogućnosti saradnje.

Bonus video:

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.