PLANIRA SE I POSEBAN IZVEŠTAJ: Poverenica Brankica o položaju starijih sa predstavnicima penzionerskih udruženja!
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, Foto: Emilija Jovanović

VAŽAN SASTANAK

PLANIRA SE I POSEBAN IZVEŠTAJ: Poverenica Brankica o položaju starijih sa predstavnicima penzionerskih udruženja!

- Savez penzionera i organizacija Treće doba predstavljaju strateške partnere institucije u budućim aktivnostima na planu zaštite, unapređenja podrške i usluga, kao i celokupnog položaja starije populacije u Srbiji, naglasila je Janković

Objavljeno:

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se sa predsednikom Saveza penzionera Srbije Andrejem Savićem i predsednikom IO Pokreta Treće doba Momčilom Talijanom, sa kojima je razgovarala o položaju starijih građana i građanki u Srbiji.

Godine i starosno doba jedan su od najčešćih osnova za podnošenje pritužbi našoj instituciji, kao i za uskraćivanje različitih prava i usluga, isključivanje i marginalizaciju starijih osoba, zbog čega je starenje multiplikator diskriminacije, istakla je poverenica i najavila Poseban izveštaj o položaju starijih građana i građanki Srbije, kako bi celokupnoj javnosti bio predstavljen sveobuhvatan pregled stanja, praksa Poverenika i podaci drugih izveštaja i istraživanja, i istovremeno date preporuke za unapređenje javnih politika.

U tom smislu, Savez penzionera i organizacija Treće doba predstavljaju strateške partnere institucije u budućim aktivnostima na planu zaštite, unapređenja podrške i usluga, kao i celokupnog položaja starije populacije u Srbiji, naglasila je Janković.

Čelni ljudi reprezentantivnih krovnih organizacija koje se bave pitanjima starijih građana i građanki Srbije, pružili su snažnu podršku poverenici Janković i izražavaju zahvalnost na dosadašnjem kontinuranom i intenzivnom radu na unapređenju položaja starijih u Srbiji i instituciji koja se godinama istinski zalaže za bolji život starijih. Savić i Talijan su takođe ukazali na neophodnost izgradnje inkluzivnog društva, i naveli da bi nacionalni planovi i strategije u brojnim oblastima trebalo da imaju prioritete vezane za starenje.

Zajednički je zaključeno da je potreban sveobuhvatan i kontinuiran rad na promociji kulture starenja i kvalitetnih stilova života starijih.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.