AUSTRIJANCI ODUŠEVLJENI SRBIJOM: Hvale nas i ističu da smo sve uradili bez pomoći EU
Austrijska državna policija, Foto: Tanjug/Nikola Anđić

BRŽE NEGO U EU

AUSTRIJANCI ODUŠEVLJENI SRBIJOM: Hvale nas i ističu da smo sve uradili bez pomoći EU

ORF ukazuje da Srbija nije imala izbora nego da traži vakcinu i izvan EU, jer iz Kovaks programa do sada nije dobila nijednu vakcinu, već je Biontek-Fajerova cepiva dobila samo na osnovu svojih "direktnih napora"

Objavljeno: 20:48h

Dok se u drugim zemljama govori o kašnjenju isporuka vakcina protiv korona virusa, Srbija je dobro snabdevena i u toj zemlji građani mogu da biraju koju vakcinu žele da prime, ističe austrijski javni servis ORF.

Austrijska državna televizija prenosi da Srbija raspolaže vakcinama iz više izvora, pa tako i iz Rusije i Kine.

U Srbiji se vakciniše brže nego bilo gde drugo na Balkanu, i čak i brže nego u EU, podvlači ORF.

Dok je u Austriji vakcinisano oko 215.000 ljudi, u Srbiji je već imunizovano pola miliona građana.

ORF navodi da se u Srbiji pretežno vakciniše kineskom Sinofarmn vakcinom, ali i da građani mogu, u okviru programa masovne imunizacije, da biraju i Biontek-Fazjerzovu, kao i rusku Sputnjik V vakcinu.

Vlada Srbije je sporazumima sa drugim zemljama i direktno sa proizvođačima obezbedila dovoljno doza vakcina, a sada se pregovara i o proizvodnji "Sputnjik V" vakcine.

ORF ukazuje da Srbija nije imala izbora nego da traži vakcinu i izvan EU, jer iz Kovaks programa do sada nije dobila nijednu vakcinu, već je Biontek-Fajerova cepiva dobila samo na osnovu svojih "direktnih napora".

Ova televizija prenela je i izjavu premijerke Ane Brnabić koja je nedavno kazala da je Srbija uspešna zahvaljući tome što je na nabavku vakcina gledala kao na zdravstveni, a ne politički problem.

Dopisnik ORF sa Balkana Kristijan Veršic objasnio je da je Srbija rano počela sa planiranjem masovne vakcinacije, već sredinom prošle godine.

"To je zemlja sama uradila. Analizirala je koliko i gde treba otvoriti centre za vakcinaciju. Specijalni tim je uspostavljen, koji je radio na tome", objasnio je on.

Veršic je dodao da je Srbija blagovremeno razmenila iskustva sa Izraelom, kao i da je veoma brzo uspostavila onlajn platformu za prijavu za vakcinaciju.

On je dodao da je "kičma" masovne vakcinacije u Srbiji kineska vakcina.

"Na početku ta vakcina nije bila toliko poželjna među građanima, ali sada je naišla na prihvatanje među stanovništvom", ukazao je Veršic.

On je preneo da građani mogu izabrati vakcinu, ali da se trenutno najviše primaju kineske.

Pošto je i Veršic prošle nedelje u Srbiji primio vakcinu, preneo je svoje iskustvo.

"U Srbiji su među prioritetima osobe starije od 65 godine, pripadnici policije, vojske, ali i novinari. Mi smo se, kao dopisništvo, prijavili regularno preko sajta i potom preko vlade. Zatim smo dobili termin za vakcinaciju", objasnio je proceduru.

Istakao je da u Srbiji vakcinu mogu primiti stranci koji su prijavljeni u zemlji, i da to što je on primio nema nikakve veze sa bilo kakvim mogućim privilegijama.

Upitan za delovanje ruske vakcine, koju je primio, kaže da ništa nije osetio.

"I ranije sam imao odlično znanje ruskog jezika, pio sam votku. Ništa me nije bolelo niti sam promenio ponašanje", našalio se Veršic.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.