LEPA VEST: Ministarstvo zaštite životne sredine javilo da je dogovoreno ČIŠĆENJE POTPEĆKOG JEZERA!
Potpećko jezero, Foto: Printscreen/Youtube

otpad na sve strane

LEPA VEST: Ministarstvo zaštite životne sredine javilo da je dogovoreno ČIŠĆENJE POTPEĆKOG JEZERA!

Akciju hitnog čišćenja Potpećkog jezera će sprovesti Srbijavode i EPS

Objavljeno:

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije objavilo je danas da je dogovoreno hitno čišćenje Potpećkog jezera.

Na inicijativu ministarke zaštite životne sredine, Irene Vujović, održan je sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Republičke direkcije za vode, Srbijavode i Elektroprivrede Srbije (EPS), povodom rešavanja problema nagomilanog komunalnog otpada u Potpećkom jezeru, koji su prethodnih dana naneli buični potoci preko pritoka reke Lim, navedeno je u saopštenju.

Na sastanku su bili državni sekretar Željko Radošević, direktorka Republičke direkcije za vode Nataša Milić, direktor Srbijavoda Goran Puzović i direktor EPS-a Milorad Grčić.

Vujović je ukazala na hitnost rešavanja problema i dodala da velika količina smeća koje završi u rekama ozbiljno ugrožava životnu sredinu.

"Znamo da ovaj problem datira od ranije, da imamo i mnogo divljih deponija u blizini reke i da je u cilju dugoročnijeg rešavanja problema plutajućeg otpada na Limu i Drini potrebna saradnja sa nadležnim ministarstvima iz susednih država, kojima smo već uputili poziv. U ovom trenutku je najvažnije da se ukloni komunalni otpad koji se taloži u Potpećkom jezeru", rekla je ona.

Ministarka je pozvala sve lokalne samouprave iz ovog dela Srbije da se maksimalno uključe u akciju čišćenja koja će biti započeta narednih dana.

Vujović je dodala da će država nastaviti da im pomaže u rešavanju problema sa smetlištima i divljim deponijama.

Akciju hitnog čišćenja Potpećkog jezera će sprovesti Srbijavode i EPS.

Pored čamaca i mehanizacije, potrebno je obezbediti i više stotina kamiona za transport otpada koji će se odvoziti na deponiju Duboko u Užicu.

Na sastanku je najavljeno i da će EPS, u saradnji sa preduzećem iz Bosne i Hercegovine, hitno započeti uklanjanje otpada na brani u Višegradu.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.