KO JE VAMA OTAC, TATA IZ KNJIGE ROĐENIH ILI OTAC VELIBOR? Milova urednica teško izvređala učesnike litija!
Dugogodišnja urednica Prvog programa TVCG, Marina Vuković, Foto: Printscreen / Facebook

NIJE STALA

KO JE VAMA OTAC, TATA IZ KNJIGE ROĐENIH ILI OTAC VELIBOR? Milova urednica teško izvređala učesnike litija!

- Dokle seže politika vere? Kad počinje politika života? Je li vama litijski mimohod supstitut stvarnog života, stvarne ljubavi, istinite odanosti, pita se Marina Vuković...

Objavljeno:

Dugogodišnja urednica Prvog programa TVCG, Marina Vuković, pre 20-tak dana istakla je da neki pogrešno smatraju da „time što su kolumnisti mogu da vređaju“, da to ipak „nije novinarstvo, već – mržnja“, i da se protiv toga treba boriti.

- A, onda je i sama „našiljila pero“, nesebično šireći „ljubav“ i „pozitivnu energiju“. O „pameti“ i „dobrim namjerama“, jelte, ne treba ni trošiti reči.

U tekstu „Dakle, dokle“, Vuković je, veoma „hrabro i nezavisno“, svu svoju „ijed“ izlila na – sveštenstvo SPC, opoziciju, ali i – „molebaniste i litijaše“ svih uzrasta, „obuvene i izuvene“.

Svima je, istina, poželela dobro zdravlje, ali i više pameti jer – ko bi normalan, misli Vuković, protestvovao protiv otimanja svetinja i pokušaja odsecanja onog korena iz kojeg smo svi iznikli.

Osim našeg Đeda, mitropolita Amfilohija, ironičan komentar nisu izbegli ni „đed Gojko što šeta od Murine do Velike“, „bosonogi 67-godišnji Dragan iz Kozica pljevaljskih“, „niti 91-godišnji Blažo iz Crmnice što je već opjevan“.

Devedeset i još jednu Godinu je sabr’o đedo, Ali kaže da bezumlje, On ovako nije gled’o.

„Zamislite, ni rat, ni boles(t), ni godine, ništa đeda ne pogodi i ništa mu nije tako teško kao ovo što se danas dešava njegovome svetitelju i svetoj mu crkvi!?“, pita se urednica RTCG, posvećena iskorijevanju govora mržnje u javnom diskursu, da bi se i zapitala (vrisnula) – Bože dokle!?.

„…Je li vama litijski mimohod supstitut stvarnog života, stvarne ljubavi, istinite odanosti? Jeste li ikada imali učitelja, profesora? Jeste li ikada od njih čuli reči: moleban i litija? Znate li uistinu što te riječi znače, ili ste to onomad saznali? Je li vama, stvarno, mrsko sve što nije vaše, ili vi mislite da je sve baš vaše? Ko je vama bliži: prađed ili svještenik? Đe pričate iskreno, intimno i otvoreno: doma ili sa popovima? Stvarno, ko je vama otac: tata iz knjige rođenih ili otac Velibor? Je li vama jasno za koga treba tražiti pravdu: za Amfilohija i SPC ili za Davida, Nenada, Asima? Jeste li se ikad sjetili da zarad rođenog brata prepješačite silne kilometre? Jeste li ikad sestru obradovali darom, ili bar parom, kao crkvu? Mislite li da je svijet počeo sa Amfilohijem i da će samo sa njim vječno trajati? Mislite li, stvarno, da je guslanje ispod Dražine slike, ili Radovanove, ili Vojislavove, vrhunac srpske etike? Jesu li vama novokomponovani deseterci ljepši od Kemalove, Oliverove, Bajagine, Đoleve poetike?! Mora da je do mene! Ništa vas ne razumijem.“, zaključila je urednica RTCG.

A sada i da, u najkraćem, pokušamo odgovoriti na ovu „odu ljubavi, razumijevanja i tolerancije“ Marine Vuković.

Da, čuli smo i ranije i za molebane i za litije, i od očeva naših i od duhovnih otaca. Pošteni ljudi svugdje pričaju iskreno, i „doma i sa popovima“, a „šetamo“ po volji i potrebi. I šetaćemo dok ne padne bezakon, i dok elementarna ljudska prava budu zagarantovana svima pa i, Vama mrskim, vjernicima i sveštenstvu SPC!

Dakle – dok god bude potrebno!

Bonus video:

(Espreso.co.rs / ИН4С)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.