NAJMOĆNIJA ALBANKA NAPALA DAČIĆA U NJUJORKU, PA DOBILA ŠAMAR OD RUSA! Ovako nešto UJEDINJENE NACIJE ne pamte
Ivica Dačić i Vljora Čitaku, Foto: Prentscren

OPASNO!

NAJMOĆNIJA ALBANKA NAPALA DAČIĆA U NJUJORKU, PA DOBILA ŠAMAR OD RUSA! Ovako nešto UJEDINJENE NACIJE ne pamte

Pale su teške reči

Objavljeno:

Prijava koju je predstavnica Prištine u SAD Vljora Čitaku podnela protiv šefa diplomatije Ivice Dačića nije dospela na dnevni red Saveta bezbednosti UN, jer su se tome usprotivili ambasadori Rusije i Kine.

Čitakuova je prošlog meseca podnela prijavu protiv Dačića zbog toga što je javno pokazao njenu krštenicu iz 1990. godine da bi dokazao da su dokumenta Albancima izdavana i na srpskom i na engleskom jeziku. Predstavnica Prištine je posle toga "savila tabak", a srpskom ministru zamerila je pored iznošenja privatnih podataka i navodno agresivan nastup na sednici Saveta bezbednosti. Tužbu je podržala Velika Britanija, ali su je blokirale Rusija i Kina.

- Podnela je tužbu zbog moje izjave da i ona ima srpsko državljanstvo. Sledeći put ću poneti spisak srpskih državljana zaposlenih u UN, a koji su sa Kosova. Činjenica je da oni imaju državljanstvo naše zemlje, a rade protiv Srbije, što je važno, jer je ipak reč o statusnom pitanju - rekao je Dačić.

Susrete Dačića i Čitakuove, koja zastupa Prištinu na sednicama SB, odlikuju oštri okršaji, a Čitakuova redovno optužuje Srbiju za kršenje prava Alabanaca uključujući i to da im navodno nije bilo dozvoljeno da koriste svoj jezik. Beograd je optužila čak i za kolonizaciju Kosova, a jednostrano proglašenje nezavisnosti uporedila sa procesom dekolonizacije u Africi.

Dačić je odgovorio na prošloj sednici SB UN na kojoj se raspravljalo o situaciji na KiM kada je pokazao krštenicu Vljore Čitaku i otkrio da ona do sada nije tražila otpust iz državljanstva Srbije. Čitakuova je srpskom ministru kasnije odgovorila na "Tviteru", rekavši da "nije uspeo da je zaplaši" i odmah uzvratila novim optužbama da je Srbija "ukrala" mnoge zvanične dokumente koji su izdavani na KiM.

Propustila je, međutim, da objasni da katastarske i matične knjige sa KiM nisu ukradene, već su 1999. izmeštene na teritoriju centralne Srbije. Po sporazumima postignutim u Briselu, Beograd je započeo skeniranje katastarskih i matičnih dokumenata, kako bi ih dostavio Albancima, preko specijalnog predstavnika EU na KiM, ali je taj proces obustavljen jer je Priština jednostrano prekršila postignute dogovore.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.