NAKON ŠTO JE STIGLO RUSKO SUPERČUDO, U Srbiju STIŽE AMERIKANAC da preti sankcijama?
Na "crnoj listi" je i kompanija "Ruski helikopter", pod kojom radi i čuveni zavod u Kazanju koji proizvodi helikoptere Mi-17, koje smo kupili, i Mi-35 (ubica tenkova), koje je naša zemlja naručila, Foto: Printscreen

STIŽE U PETAK

NAKON ŠTO JE STIGLO RUSKO SUPERČUDO, U Srbiju STIŽE AMERIKANAC da preti sankcijama?

Među "zabranjenim" firmama je i nekoliko preduzeća sa kojima je Srbija sarađivala ili od njih nabavkljala vojnu opremu

Objavljeno:

U Beograd u petak dolazi Tomas Zarzecki, koji rukovodi Radnom grupom 231 američkog Stejt departmenta, zaduženom za primenu sankcija prema ruskom bezbednosnom sektoru i onima koji sa njim sarađuju, pišu Novosti.

Poseta Zarzeckog, navodi list, zakazana je odmah nakon što je u Srbiji objavljeno da smo kupili ruski PVO sistem "pancir".

Propis, za čije je sprovođenje on zadužen, zvanično se zove Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija i predviđa moguće kažnjavanje bilo kog pojedinca, firme ili države, za koje se utvrdi da su se svesno upustili u "značajnu razmenu" sa vojnim i obaveštajnoim sektorom Ruske Federacije.

Ovaj dokument sadrži i liste firmi iz oblasti ruske namenske industrije sa kojima je, prema američkim propisima, zabranjeno sarađivati.

Među "zabranjenim" firmama je i nekoliko preduzeća sa kojima je Srbija sarađivala ili od njih nabavkljala vojnu opremu, piše list.

Tu su, između ostalih, biro KBP koji je dizajnirao "pancir" i proizvođač aviona "MiG", kao i javno preduzeće ROE, preko koga se obavja sva prodaja ruskog naoružanja i vojne opreme.

Na "crnoj listi" je i kompanija "Ruski helikopter", pod kojom radi i čuveni zavod u Kazanju koji proizvodi helikoptere Mi-17, koje smo kupili, i Mi-35 (ubica tenkova), koje je naša zemlja naručila, navode Novosti.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.