OTKRIVENE PRAVE CIFRE O POVEĆANJU PLATA U SRBIJI: Vučić je obećao još jednu stvar
Predsednik Srbije gostovao je sinoć u emisiji "Upitnik", Foto: Shutterstock

lepe vesti

OTKRIVENE PRAVE CIFRE O POVEĆANJU PLATA U SRBIJI: Vučić je obećao još jednu stvar

Ocenio je i da je velika stvar za Srbiju to što je prvi put posle više decenija na berzi za zamenu loših kredita povoljnijim kamatnim stopama - ima stopu od 1,25 odsto

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne povećavaju plate samo Rumunija ili Bugarska, na primer, već i Srbija, naveo konkretne podatke i naglasio da dok je na funkciji Srbija neće imati problem sa javnim finansijama.

- U odnosu na pre smanjenja plata za 38 odsto uvećali plate za medicinske tehničare sa višom i srednjom školom i stomatološkim tehničarima. U odbrani 26 odsto, a 40 odsto više posle smanjenja, a 26 odsto u odnosu na pre smanjenja i to će iz godine u godinu ići gore - rekao je on.

Sudijama i tužialštvu 21,2, uistanovama socijalne zaštite 27,2 odsto više, ustanovama kulture 22, 3, zaposleniam u sonvnom i srednjem obrazovanju 30 odsto više za samo nekoliko godina - za pet godina, naveo je Vučić.

- To nije malo, ali nije dovoljno - kaže Vučić a na kritike Fiskalnog saveta da je to preko nominalnog rasta BDP, Vučić kaže da mu ne smetaju te kritike, jer i sam voli taj pristup.

- Ali, nema bojazni, i dalje imamo suficit u budžetu. Nema opasnosti, vodimo računa. Nivo plata i penzija mora da bude u skladu sa nekim parametrima koji su postavljeni a to su 7 i 9 odsto. Mi to prelazimo za 0,1 odsto, nema nikakve opasnosti - kaže on.

Istakao je da dok bude obavljao neku funkciju, a to, kaže, neće biti još mnogo vremena, problema sa finansijama, opasnosti od bankrotstva - neće biti.

Kad je postao premijer javni dug je iznosio 78 odsto BDP, a danas 52 odsto, dodao je.

Ocenio je i da je velika stvar za Srbiju to što je prvi put posle više decenija na berzi za zamenu loših kredita povoljnijim kamatnim stopama - ima stopu od 1,25 odsto.

- To je za čestitke.Znaju stručnaci kakav je to signal i na korak smo do investment grejda - zaključio je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.