VUČIĆ OTKRIO BISTU BIVŠEM RUSKOM PREMIJERU! Rusija je nudila mirno rešenje za Kosovo 90-ih, ali ga ZAPAD nije želeo
Aleksandar Vučić, Foto: Prentscren

VELIKA SVEČANOST!

VUČIĆ OTKRIO BISTU BIVŠEM RUSKOM PREMIJERU! Rusija je nudila mirno rešenje za Kosovo 90-ih, ali ga ZAPAD nije želeo

Važan dan...

Objavljeno: 16:32h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas otkrivanju biste Jevgenija Primakova, bivšeg premijera Ruske Federacije.

Na ceremoniji su intonirane himne Srbije i Rusije, a bistu je otkrila autorka skulpture.

Otkrivanje biste predviđeno je za 16 sati u prostorijama Ruskog doma u Beogradu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Predsednik Vučić rekao je da je Primakov imao večnju ljubav prema otadžbini, ali da je 1999. kada je čuo za bombardovanje izdao dekret, te da je njegova politika bila dalekovida.

- Napravio je zaokret u spoljnoj politici Rusije. Prioriteti koje je postavio Jevgenij ima odraza i danas uprkos pritiscima spolja. Učinio je sve da Rusiju zaštiti i povrati na svetsku političku scenu - rekao je on.

Kako je kazao u Srbiji smo osetili Primakovu borbu za jednakost i pravčnost.

- Nije lako da vas vaš narod poštuje ceni i voli. Najteže je to u svojoj kući, kada to priznanje dobijate daleko od kuće, ali ne od srca. Iskreno čenimo što je uradio za Rusiju ali i boreći se za Srbiju i naše pravo da budemo svoj na svome. Mi ga nećemo zaboraviti. Kod nas se kaže da čovek može da umre dvaput, jednom kad prestane da diše, a drugi put kad ga zaborave. Što se tiče zaborava, Primakov večno će živeti, hvala mu na svemu. Neka večno živi prijateljstvo Rusije i Srbije. Neka živi Rusija, neka živi Srbija - rekao je Vučić.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da će govoriti na srpskom jeziku zbog velikog poštovanja i ljubavi prema Srbiji i srpskom narodu.

- Veliki je značaj Jevgenija zbog toga što je bio značajan i naučnik. Putin ga je nazvao velikim građaninom Rusije, ova izreka govori sve. Više reči i ne treba. Ja sam imao čast da radim sa njim. Situacija u bivšoj Jugoslaviji bila je najveći izazov u spoljnoj politici. Početak 1996. godine, prva faza implementacije Dejtona. On je odmah pronašao gde je trebalo imati jače delovanje. Mi smo odmah počeli i dobili upute koji su bili prožeti nacionalnim interesom i brigom o saradnji sa Srbijom - rekao je Harčenko.

Prema njegovim rečima, veliki je značaj Primakova u saradnji sa nekadašnjom Jugoslavijom, pogotovo po pitanju Kosova i Metohije.

- Takav je položaj bio Rusije da nismo mogli da napravimo sve, ali on je gledao decenijama unapred i koncept multikulturalnog uređenja sada je zaživeo. Principi Primakova sačinjavaju sadašnji moderni koncept Ruije. Što se tiče Kosova bipo je rpeaktiva i ponudio više rešenja za to na miran način. Ali Zapad je od početka uzeo smer i pripremao se za vono rešenje i agresiju protiv Srbije - rekao je Harčenko.

Direktorka Ruskog centra za nauku i kulturu - Ruski dom, Eleonora Mitrofanova rekla je da je Primakov promenio kurs spoljne politike Rusije.

- To što danas otvaramo ovu bisto je izraz naše zahvalnosti i poštovanja ovog velikog čoveka koji je celog života prikazivao veliku podršku Jugoslaviji, ovo što danas radimo je naša zahvalnost njemu - kazala je ona.

Bivši predsednik Vlade Rusije i bliski prijatelj Primakova Sergej Stepašin rekao je da Rusija 90-ih nije možda pomogla Jugoslaviji koliko je mogla, ali je Primakov učinio sve što je bilo u njegovoj moći.

foto: Prentscren

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.