SA AMERIKOM NEĆEMO U SUKOB, SRBIJU NIKO NE MOŽE DA PONIZI! Vučić i Palmer OTVORENO razgovarali o Kosovu
Aleksandar Vučić i Metju Palmer, Foto: Prentscren

OČI U OČI NA ANDRIĆEVOM VENCU!

SA AMERIKOM NEĆEMO U SUKOB, SRBIJU NIKO NE MOŽE DA PONIZI! Vučić i Palmer OTVORENO razgovarali o Kosovu

Oni su se sastali u 10 sati u zgradi Predsedništva

Objavljeno: 11:32h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

11.26 - Verujem da ćemo po pitanju KIM uskoro, za dva li tri meseca, imati stvorene uslove za nastavak dijaloga, od kojeg mi očekujemo da vodi kompromisnom reššenju, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa Metjuom Palmerom.

"Zadovoljan sam razgovorom s Palmerom, jer smo razmotrili sva sporna pitanja, odlučni da pronalazimo rešenja koja bi omogućila bolje bilateralne odnose Srbije i SAD i konstruktivan pristup i pokusaj u onosima s Prištinom da se vratimo dijalogu", rekao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, mi želimo da dijalog bude ozbiljan, odgovoran i da vodi ka kompromisnom rešenju.

Srbija spremna za kompromise i neće btii spremna za sopstveno ponižavanje i podištavanje svog anroda na KiM i države.

"Nikada nismo isticali bilo kakve ekstremne, radikalne zahteve, nismo tražili ono što niko drugi ne može da prihvati, uvek smo govorili o kompromisu. A, isto tako, oni koji misle da Srbiju unize, a ovo nije dirketno obraćanje Palmeru, da je moguće Srbiju pritisnuti i naterati na nešto što nije u njenim interesima, to nije moguće", rekao je predsednik Srbije.

foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

11.14 - Palmer je rekao da je važno poštovati glasove te da je Srpska lista zadobila dosta poverenja građana.

"Ja sam o tome naširoko razgovarao na Ksoovu, važno je da kosovski Srbi imaju priliku da se javno izraze.

Vučić je kazao da je Srpska lista bila izložena brutalnoj negativnoj kampanji i u Beogradu i svuda u svetu.

"Ti ljudi na drugačiji način doživljavaju Kosovo na onaj način kako ih doživljava Rašić, Trajković. Srpska lista ne doživljava Kosovo kao nezavisnu državu, i dobila je preko 95 odsto glasova Srba. Srpska lista mora da bude u vladi ako to želi", rekao je Vučić i citirao prištinski ustav koji garantuje to pravo Srbima.

"Možete vi da dovedete Radu Trajković i Rašića za ministre, ali njih mora da podrži Srpska lista. Tako su i Nemci podržali stavranje vojske na Kosovo u iako je to suprotno njihovom ustavu, može im se. Može im se i ovo ako Kurti tako odluči, ali ond anemoj da nam neko priča o vladavini prava. Mi pozdravljamo ono što je rekoa sada Palmer ko je zaista dobio srpsku podršku", rekao je Vučić.

On je dodao da je njegov posao da radi u najboljem interesu Srba i Srbije.

foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

"Da reagujem nasvakoga ko gađa kamenom kolica koja vučemo uz brdo, davno bi propala kolica, a pao bih i ja. Mi da ulazimo u sukobe sa Amerikom nećemo, Srbija da misli da može da pobedi Ameriku pokazala bi svoju naivnost i glupost. sve probleme koje imamao rešavaćemo na bilateralnom nivou, ne podilazeći najvećoj sili sveta, ali razumeti koliko šta možemo. Mora kuče da se provuče korz tarabu, tako i mi. Mali namje manevarski prostor, ali moramo da sačuvamo svoju slobodu", rekao je on.

11.12 - Metju Palmer rekao je da je razgovor bio otvoren i iskren, naročito posle neuspeha EU da nađe o sporazum sa Severnom Makedonijom.

"To je bila istorijska greška. Amerika želi da Balkan ima evropsku perspektivu, da promenite stav pre sastanka lidera u maju", rekao je on.

11.05 - Predsednik Vučić rekao je da su razgovori bili otvoreni, iskreni.

"Ja sam zadovoljan tim razgovorima, jer smo razmotrili sva sporna pitanaj i odlučni da pronalazimo rešenja, koja bi značila bolje odnsoe SAD i Srbije i konstruktivan pristup da u odnosima sa Prištinom što pre se vratimo dijalogom", rekao je on i pozvao predsednika Donalda Trampa da poseti Srbiju.

"Nije tajna da imamo različite stavove o Kosovu i Metohiji. Hvala Plmeru što je hteo da nas čuje. O svim pitanjima koja su bolna sam otvoreno pričao sa Palmerom. Kao što je i on meni rekao sve što mu smeta. On je meni odgovorio, ja sam njemu odgovorio, mislim da smo mnoge stvari razjasnili. Mislim da ćemo za 2 meseca imati sve uslove za nastavak dijaloga, da to vodi kompromisnom rešenju. Srbija je spremna za komrpomis ali nije spremna za sopstevno unižavanje svoga naroda i na KiM i u celini i svoje države. Nikada nismo isticali bilo kakave ekstremne i radikalne zahteve, zato smo uvek govorili o kopromisu, ali oni koji su mislili da mogu da je unize da je moguće Srbiju pritisnuti surpotno njenim interesima, to nije moguće", rekao je Vučić.

1 / 6 Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

On je danas okačio Natalijinu ramondu, to govori o našem savezništvu, hvala Vam na tom gestu.

10.15 - Njih dvojica su najpre razgovarali u "četiri oka", a sastanak je potom nastavljen u proširenom sastavu.

10.00 - Oni su se sastali u 10 sati u zgradi Predsedništva, a nakon toga planirane su izjave za medije.

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević očekuje da će današnji sastanak Vučića i Palmera biti dosta težak i da će Palmer morati da, kako je rekla, objasni neke od svojih susreta i izjava tokom posete Prištini i Skoplju.

"Pratili smo sve sastanke koje je imao tamo. Neki su, odnosno biće, za našu javnost iznenađenje, neki nisu. Pratili smo njegove izjave dosta pomno. Ono što je Palmer uradio je da je ovaj sastanak za predsednika Vučića učnio veoma teškim, ali neće ni Palmeru biti lako i jednostavno i moraće da objasni neke od svojih susreta i izjava", rekla je Vasiljević.

Podsetimo, Palmer je prethodnih dana posetio Severnu Makedoniju i Prištinu gde je izjavio da Srbija neće ući u Evropsku uniju dok ne prizna nezavisnost Kosova.

„Vučić zna da Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju bez rešenja problema sa Kosovom. Pozivam vas da iskoristite ovu priliku. Budućnost Kosova oblikovaće njegovo susedstvo", rekao je Palmer studentima u Prištini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na to rečima da tu Palmerovu izjavu vidi "kao šalu".

"Ako je sve tako kao što je rekao Metju Palmer, i to na Kosovu, gde sam očekivao da će tražiti smanjivanje očekivanja prištinskih vlasti i da će im ukazati na to da je neophodan kompromis, pitam se o čemu onda da pregovaramo. O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo, a da nam oni za to ukinu takse? Mene to podseća na neku šalu", rekao je predsednik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.