PUTIN I SRBIJA SPROVELI TAJNU AKCIJU - NATO JE IZIGRAN! Ovako su BORBENE MAŠINE iz Rusije stigle u NIŠ (MAPA)
Putanja oklopnih vozila iz Rusije ka Srbiji, Foto: Printscreen/Google Maps, Printscreen, Ilustracija/Espreso.co.rs

OTKRIVAMO

PUTIN I SRBIJA SPROVELI TAJNU AKCIJU - NATO JE IZIGRAN! Ovako su BORBENE MAŠINE iz Rusije stigle u NIŠ (MAPA)

Sve je savršeno isplanirano

Objavljeno:

Umalo zbog Srbije nije izbio pravi rat između Rusije i Rumunije, a samim tim ni NATO ne bi bio isključen iz opšteg haosa.

Da, dobro ste pročitali razlog za rat koji je pretio bilo je dopremanje poklona Vladimira Putina Srbiji, a radilo se pošiljci koja je brojala 30 tenkova i 30 oklopnih transportera, koji su poslati u skladu sa ugovorom između Srbije i Rusije.

Ovaj kontigent zaustavljen je na Dunavu u ulasku u Rumuniju od strane Bukurešta i čitava situacija pretila je da preraste u oružani sukob dve zemlje.

"Rumunija nije propustila transport s ruskim naoružanjem koji se preko Dunava kretao u Srbiju, zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini", saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rumunije.

„Za izdavanje tranzitne dozvole za prevoz vojnog materijala, koja može biti izdata samo rumunskom operateru, treba ispuniti nekoliko uslova“, objasnili su u rumunskom MIP-u.

„Jedan od uslova je da usluge rumunskog operatera, koje se izdaju na osnovu tranzitne dozvole, ne treba direktno ili indirektno da odgovaraju interesima fizičkog ili pravnog lica, institucija ili organizacija iz Ruske Federacije, niti da budu namenjene za korišćenje u Rusiji (u skladu sa odlukom 2014/512/PESC Saveta EU o ograničavajućim merama, uzimajući u obzir akcije Rusije u destabilizaciji stanja u Ukrajini, a koji je deo unutrašnjeg zakonodavstva Rumunije)“, dodali su u rumunskom diplomatskom resoru.

foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Objasnili su da se ovaj ovaj uslov ne ispunjava — zato što licenca nije ni bila izdata.

Rumunska televizija „Digi 24“ je saopštila da se radi o 30 tenkova i o 30 oklopnih transportera, koji su poslati u skladu sa ugovorom između Srbije i Rusije.

foto: TANJUG/ RADE PRELIC

"Vojno-tehnički sporazum, dogovoren između predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, realizuje se precizno i u skladu sa ugovorenim rokovima. Tako je u Srbiju stiglo i 10 oklopnih vozila pešadije, BRDM 2, sa kompletima rezervnih delova", navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Prilikom njihovog vazdušnog transporta, od strane ruskog prevoznika, nije bilo nikakvih prepreka i sva tehnika je stigla sigurno i bezbedno uz poštovanje međunarodnih pravila, dodato je u saopštenju.

Ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da precizira kojim putem su oklopna vozila dospela u Srbiju, ali je naveo da je tu učinjeno u skladu sa zakonom i ugovorom koji je sklopljen sa tom zemljom.

foto: TANJUG/ RADE PRELIC

"O tome ne bih da govorim. Poštovali smo norme međunarodnog javnog prava i sve je bilo u skladu sa dogovorom sa Rusijom. Uspeli smo da ih dopremimo", rekao je Vučić novinarima nakon svečanog prijema deset ruskih izvidjačkih oklopnih automobila BRDM-2MS u Nišu.

On je dodao da nije arogantan i da ne izbegava konkretan odgovor na pitanje, ali da je važno da se zna da je sve u skladu sa zakonom i ugovorom.

Na pitanje kako je Srbija "razbila blokadu", pošto su Rumunija i Bugarska, "po nalogu NATO", zabranile prolaz vozilima, Vučić je rekao: „Kako i kuda su došla - naša je stvar“.

Mediji su ranije javili da je Rumunija blokirala transport ruske tehnike Dunavom zbog medjunarodnih sankcija protiv Rusije zbog krize u Ukrajini i da je oprema najverovatnije dovezena avionom preko teritorije Bugarske u ruski humanitarni centar u Nišu.

Ova pisanja medija za sada niko nije potvrdio, ali ni demantovao.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.