INICIJATIVA POVERENICE DALA REZULTATE: Sprečena dalja diskriminacija korisnika porodične penzije!
Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Foto: Zorana Jevtić

pomak

INICIJATIVA POVERENICE DALA REZULTATE: Sprečena dalja diskriminacija korisnika porodične penzije!

Inicijativa je podneta nakon nekoliko pritužbi građana

Objavljeno:

Na inicijativu poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, Ustavni sud je utvrdio da odredba člana 28. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koja predviđa da pravo na porodičnu penziju preminulog, koji je u vreme zaključenja braka navršio 65 godina, može naslediti njegov bračni drug pod uslovom da imaju zajedničko dete ili da je brak trajao najmanje dve godine, nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

Poverenica je ovu inicijativu podnela nakon nekoliko pritužbi građana i građanki kojima je usled primene ove odredbe bilo onemogućeno da nakon smrti bračnog druga ostvare jedno od ključnih prava na materijalno obezbeđenje i socijalnu sigurnost.

Poverenica Brankica Janković ističe da odluka Ustavnog suda pokazuje da borba za ravnopravnost daje konkretne rezultate i da će značajno uticati da se ispravi nepravda naneta osobama na koje se odnosila neustavna odredba. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

- Ne sme se dozvoliti da u našem pravnom sistemu postoje odredbe koje predstavljaju sistemsku diskriminaciju građana i građanki po bilo kom osnovu i naš zadatak je da ukažemo na njihovo postojanje - navodi Janković.

U predlogu za ocenu ustavnosti koji je poverenica za zaštitu ravnopravnosti podnela Ustavnom sudu se još navodi da se navedeni diskriminatorni uslov koji predviđa Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju za ostvarivanje porodične penzije ne može pravdati objektivnim razlozima i da se zloupotreba ovog prava može sprečiti nizom drugih pravnih sredstava koje građane i građanke neće stavljati u neravnopravan položaj samo zato što su sklopili brak sa osobom koja je navršila 65 godina života.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.