BRANKICA JANKOVIĆ U BUKUREŠTU: U Srbiji nema porasta antisemitizma i diskriminacije Jevreja
Brankica Janković, Foto: Beta / Milan Obradović

SAOPŠTENJE

BRANKICA JANKOVIĆ U BUKUREŠTU: U Srbiji nema porasta antisemitizma i diskriminacije Jevreja

Učesnici kongresa su u svetlu globalno rastućeg antisemitizma, rasizma i ksenofobije razmenili stavove i iskustva o najefikasnijim strategijama za
borbu protiv radikalnih pojava, a naročita pažnja usmerena je na sprečavanje govora mržnje, pre svega putem savremenih kanala komunikacije

Objavljeno:

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, na poziv premijerke Rumunije i Svetskog jevrejskog kongresa, u Bukureštu učestvuje na dvodnevnom skupu „Perspektiva za buduću strategiju za sprečavanje i borbu protiv antisemitizma, rasizma, ksenofobije, radikalizacije i govora mržnje“ koji su otvorili rumunska premijerka Viorika Dančila i poverenik za borbu protiv antisemitizma Svetskog jevejskog kongresa Julijus Majnl.

Učesnici kongresa su u svetlu globalno rastućeg antisemitizma, rasizma i ksenofobije razmenili stavove i iskustva o najefikasnijim strategijama za borbu protiv radikalnih pojava, a naročita pažnja usmerena je na sprečavanje govora mržnje, pre svega putem savremenih kanala komunikacije. Na kongresu je posebno istaknuto da antisemitizam nije samo jevrejski već i problem cele zajednice i da nam je svima potrebna međusobna podrška kako bi se borili protiv zajedničkog neprijatelja - onih koji šire antisemitizam.

Premijerka Dančila rekla je da je tokom predsedavanja Savetom EU, Rumunija pokazala veliku posvećenost zaštiti ljudskih prava među kojima je i unapređenje položaja jevrejske zajednice u borbi protiv antisemitizma, a tome su doprinele i brojne konferencije, poput ove, koje su organizovali tokom predsedavanja.

Tokom obraćanja, poverenica Janković predstavila je Srbiju kao dobar primer i istakla da je važno to što u Srbiji nema porasta antisemitizma i diskriminacije Jevreja.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, kao centralna državna institucija, nije do sada imao nijednu pritužbu za diskriminaciju po tom osnovu.

Međutim, prepoznajući značaj suzbijanja i prevencije govora mržnje, posebno na društvenim mrežama, uputili smo generalnu preporuku informativnim portalima da prate, kontrolišu i uklanjaju nedopuštene komentare, posebno govor mržnje.

Većina portala poštuje preporuku, što nas ohrabruje, naglasila je Janković ističući da institucija javno osuđuje pojedinačne slučajeve antisemitizma, ksenofobije, rasizma i bilo kakvog govora mržnje.

Poverenica je prisustvovala radnoj večeri, koju je priredila premijerka Rumunije na kojoj se razgovaralo o tome koliko su ksenofobija i govor mržnje uticali na političku klimu u Evropi u proteklom periodu. Janković je sa Dančilom razgovarala o načinima suzbijanja govora mržnje i zajedničkoj borbi za ravnopravnost, kao i ulozi žena u donošenju važnih odluka i značaju rodne ravnopravnosti za razvoje naših društava.

Inače, Dančilova je prva žena predsednica Vlade u Rumuniji. Na konferenciji su, pored ostalih, učestvovali i potpredsednik Svetskog jevrejskog kongresa Robert Singer, Ingibjorg Solrun Gisladotir direktorka ODIHR, Pol Šapiro direktor za međunarodne poslove Memorijalnog muzeja holokausta SAD, Mark Vajcman, direktor Centra Simon Vizental.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.