POVERENICA JANKOVIĆ NAREDILA: Sprečite diskriminaciju starih! REAGOVALA JE ZBOG BAKA VERONIKE
Veronika Trbović diskriminisana jer je stara i sama, Foto: Beta/Miloš Miškov/Filip Plavčić

reakcija

POVERENICA JANKOVIĆ NAREDILA: Sprečite diskriminaciju starih! REAGOVALA JE ZBOG BAKA VERONIKE

Zbog slučaja Veronike Trbović obratili smo se Centru za socijalni rad

Objavljeno: 16:18h
Suzana Trajković

Priča o Veroniki Trbović, supruzi preminulog Titovog kuvara Branka Trbovića, koja je korisnica Doma "Andrea" na Altini potresla je mnoge.

Sama i nezaštićena, našla se na udaru nadležnih, koji bi trebalo da budu tu za nju, a ne protiv nje. Naime, prema njenim tvrdnjama, iz Centra za socijalni rad imaju za cilj da joj uzmu stan koji poseduje, a koji se vodi na preminulu ćerku.

Taj stan je jedino što joj je ostalo od porodice, a pored kreveta u Domu u kom se nalazi nema ni fotografiju preminule ćerke, jer joj u stan ne daju da uđe. Rekla nam je da je kjuč od stana u Centru za socijalni rad, i da niko tamo neće da je odvede.

Ovim povodom sa nekoliko pitanja obratili smo se Centru za socijalni rad, odeljenje Savski venac. Do objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.

U kancelariji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti potvrđeno nam je da je postupak u slučaju Veronike Trbović u toku, kao i da zbog toga nisu u mogućnosti da nam o istom daju više informacija.

foto: Beta/Miloš Miškov

Kako nezvanično saznajemo, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je nakon sprovedenog postupka utvrdio da je centar za socijalni rad – odeljenje Savski venac od momenta postavljanja priveremenog staratelja, preko pokretanja postupka za lišavanje poslovne sposobnosti, pa do sprečavanja štićenice da poseti stan u kojem je živela do smeštanja u dom, donosio odluke koje su zasnovane na stereotipima i predrasudama prema starijim osobama naušenog zdravstvenog stanja. Zato je data preporuka kojom je od Centra zatraženo da otkloni sve posledic diskriminatornog postupanja prema Veroniki Trbović kada je reč o postupku za postavljanje privremenog staratelja, kao i da joj neodložno omogući da poseti stan u kojem je živela do smeštaja u Dom za stare „Andrea“.

Prema našim saznanjima, Centar za socijalni rad nije postupio po datoj preporuci u zakonskom roku zbog čega je poverenica izrekla opomenu naložila Centru za socijalni rad – odeljenje Savski venac da u roku od 30 dana od prijema rešenja postupi po preporuci Poverenika.

Trenutno se odgovor Centra očekuje, i ukoliko se to ne desi, o istom će biti obaveštena javnost.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.