ĐINĐIĆ JE OBORIO MILOŠEVIĆA: Kapetan DRAGAN o PETOM OKTOBRU, ZAUZIMANJU STUDIJA B I CARINE, opstrukciji OPOZICIJE
Đinđić zaslužuje poštovanje: Kapetan Dragan, Foto: Printscreen

svedok istorije

ĐINĐIĆ JE OBORIO MILOŠEVIĆA: Kapetan DRAGAN o PETOM OKTOBRU, ZAUZIMANJU STUDIJA B I CARINE, opstrukciji OPOZICIJE

On je taj koji je srušio Miloševića

Objavljeno:

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan slavu je stekao na ratištu u Kninu, gde je bio komandat čuvenih Knindži, specijalnih jedinica pod komandom Milana Martića. Međutim, on je bio i aktivan učesnik prevrata 5. oktobra 2000. godine kada je, praktično, sa vlasti srušen Slobodan Milošević.

U jednom intervjuu iz toge perioda, datog nemačkim medijima, Kapetan Dragan je ispričao kako do tog dana nije voleo Zorana Đinđića, vođu protesta i kasnijeg premijera Srbije, ali je potom promenio mišljenje.

- Nikad nisam voleo Đinđića i često sam ga kritikovao, ali ono sto je on učinio zaslužuje poštovanje. On je taj koji je srušio Miloševića - ispričao je Dragan.

On je potom objasnio koja je bila njegova uloga u prevratu i kako su ga lideri opozicije kontaktirali. Objasnio je da mu se 4. oktobra 2000. uveče javio Đinđićev menadžer za odnose sa javnošću Milan Stevanović i zatražio od njega da sutra, 5. oktobra, za vreme demonstracija, preuzme Studio B. Od 250 ljudi, koliko je kapetan Dragan zahtevao, 180 njih je uspelo da se ubaci u zgradu i da, bez ikakvih problema, razoruzža 75 policajaca koji su obezbeđivali tu televiziju.

foto: Youtube printscreen

U petak 6.oktobra ujutru, posle demonstracija, Stevanović se ponovo javio sa nalogom da se preuzme Direkcija carina i uhapsi direktor Mihalj Kertes.

- Carina je bila finansijski oslonac režima, a Kertes je Miloseviću bio ono što je Himler bio Hitleru - podsetio je kapetan Dragan Vasiljković.

Preuzimanje carine je, takođe, teklo glatko, ali u toku akcije se pokazalo da ona nije bila dogovorena unutar opozicije.

- Javio se Nebojša Čović, rekao da to nije dogovoreno i pitao ko je dao naređenje.Odgovorio sam mu da nisam imao vremena da prikupim tuce potpisa - kazao je kapetan Dragan.

Po njegovoj oceni, Đinđić je imao "dovoljno hrabrosti i veštine da organizuje prevrat i da u teškim situacijama izda prava naređenja".

foto: Youtube printscreen

- Bio je to dobar posao - zaključio je Dragan Vasiljković.

BONUS VIDEO:

Raskopana ulica 27.marta

(Espreso.co.rs/D.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.