TRAMPOVO NAJJAČE MEDIJSKO ORUŽJE STIGLO U SRBIJU! Ovaj čovek doveo je Donalda na vlast i razbucao Veliku Britaniju!
Da li je Stiv Benon progurao Brajtbart u Srbiju?, Foto: Prinstcreen

POČINJE LI NOVA ERA

TRAMPOVO NAJJAČE MEDIJSKO ORUŽJE STIGLO U SRBIJU! Ovaj čovek doveo je Donalda na vlast i razbucao Veliku Britaniju!

Brajtbart ima i registrovan sajt u .rs domenu od februara, ali na ovoj stranici još uvek nema nikakvog sadržaja

Objavljeno: 10:08h
Dejan Katalina

Ovih dana u mnogim medijima, a posebno na društvenim mrežama, pojavila se vest da je u Srbiju stigao čuveni desničarski portal Brajtbart, koji je podigao prašinu svojim delovanjem tokom kampanje Donalda Trampa za predsednika SAD, a takođe je, tvrde upućeni, umešao svoje prste i tokom referenduma u Velikoj Britaniji za izlazak iz EU; sad vidimo i sa kako pogubnim rezultatima...

Ovaj neskriveno desničarski sajt, optužen za fabrikovanje vesti i kreiranje brutalnih nacionalističkih kampanja na društvenim mrežama, navodno se u Srbiji oglasio najpre putem Fejsbuk stranice Srbija naša zemlja, na kojoj je poznati narandžasti logo Brajtbarta u kojem se nalazi belo slovo B zamenjen samo ubacivanjem slova S umesto originalnog B.

Takođe, Brajtbart ima i registrovan sajt u .rs domenu od februara, ali na ovoj stranici još uvek nema nikakvog sadržaja, tako da nema ni verifikacije da je Brajtbart zaista zvanično počeo da radi u Srbiji.

Logo portala Brajtbart
Logo portala Brajtbartfoto: Printscreen

Međutim, portal Balkaninsight tvrdi da nema sumnje da se iza pomenute Fejsbuk stranice nalazi upravo Brajtbart, te da se jasno vidi da je njihov karakterističan "potpis" primenjen na postove kojima se napada opozicija, kao i nezavisni novinari, a veličaju desničarske ideje i pokreti.

Srbija naša zemlja je, između ostalog, pokrenula žestoke napade na nezavisne novinare.

Na primer, Nedim Sejdinović, bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, tamo je nazvan “muslimanskim ekstremistom” i “mrziteljem Srba", nakon čega je Sejdinović podneo krivičnu prijavu protiv anonimnih lica koja vode stranicu - napisao je pomenuti portal.

Regionalna TV stanica N1 takođe je podnela krivičnu prijavu zbog "ugrožavanja bezbednosti, pretnji, klevete i uvreda“ protiv zaposlenih u toj medijskoj kući na Fejsbuk stranici Srbija naša zemlja.

Stranica je prozvala opozicione političare "plaćenicima" i optužila ih za "paljenje našeg jedinog doma - Srbije".

Logo Fejsbuk stranice Srbija naša zemlja
Logo Fejsbuk stranice Srbija naša zemljafoto: Printscreen

Kako piše portal, još uvek se ne zna na koga je registrovana navodna stranica Brajtbarta u Srbiji, ali izvesni Bogoljub Pješčić, koji se predstavlja kao "američki državljanin sa dobrim vezama" i novinar, sam je rekao da je registrovao ovaj domen, da bi ubrzo nakon toga rekao da se on više ne nalazi u njegovom vlasništvu i da ne može da otkriva ko su novi vlasnici.

Zanimljivo je da je upravo Pješčić 15. marta ove godine pozvao Jugoslava Ćosića, urednika na N1 i predstavljajući se kao službenik američke ambasade protestovao zbog izveštavanja te televizije o masakru nad muslimanima na Novom Zelandu.

Sam Breitbart News Network nije se za ovdašnje medije oglašavao bilo kakvim saopštenjem, niti demantijem.

Jedna od dubljih analiza delovanja stranice Srbija naša zemlja pojavila se na Tviteru, a u debatu se zatim uključio veliki broj tviteraša, među kojima je bilo i onih koji su smatrali da priča o tome kako je Brajtbart stigao u Srbiju neosnovana i liči na još jednu od teorija zavere.

Kao što rekosmo, bilo je mnogo skeptika koji su smatrali da između ove stranice i pravog Brajtbarta nema nikakve veze.

Dakle, još uvek se ne zna da li je, kako ga nazivaju, "pravi Brajtbart" ušao u Srbiju preko sporne stranice na Fejsbuku i registrovanog domena na internetu ili je u pitanju nečija ideja da iskopira ugledni i po nekima zastrašujući medijski projekat koji se zaista širi svetom i predstavlja se kao najveći neprijatelj liberala svih vrsta, Sorošovih NVO fondacija i ostalih organizacija koja se zalažu za multikurtularna društva koja je, barem deklarativno, podržavala Klintonova i Obanima administracija.

U svakom slučaju, ne bi bilo loše da se podsetimo ko stoji iza ove kontroverzne medijske kuće i kako ona funkcioniše.

Brajtbart njuz netvork ili samo Brajtbart je američka medijska platforma koja promoviše desničarske vesti, komentare i stavove.

Ovaj portal je pokrenuo sredinom 2007. godine konzervativni komentator Endrju Brajtbart, koji je preminuo u martu 2012. godine u 43. godini od iznenadnog srčanog udara.

Endrju Brajtbart
Endrju Brajtbartfoto: Printscreen

On je svoj portal zamislio kao pandan čuvenom Hafington Postu samo sa krajnje desničarskim stavovima.

Smatra se da su novinari ovog portala ideološki usmereni, te da je većina sadržaja na njemu mizoginistička, ksenofobična i rasistička, a meta su im liberali i tradicionalni konzervativci.

Prema opštem mišljenu, sajt je objavio brojne lažne vesti, teorije zavere i svesno obmanjujuće priče.

Dolaskom Stiva Benona na mesto čelnog čoveka ove rastuće medijske imperije 2016. godine, Brajtbart postaje platforma za sve alternativne desničarske pokrete, kako u Americi, tako i širom planete. Iste godine, oko sajta počinju da se okupljaju svi oni koji podržavaju kandidaturu Donalda Trampa za predsednika SAD.

Glavni ideolog i Trampov savetnik: Stiv Benon
Glavni ideolog i Trampov savetnik: Stiv Benonfoto: Printscreen

Benon u to vreme traži da se putem sajta što je moguće više plasiraju neonacističke ideje, kao i stavovi belih supremističkih grupa, što je kasnije dovelo do masovnih napada na ovaj sajt, pa se čak tražila i njegova zabrana.

Nakon Trampove pobede, Benon je proveo prvih sedam meseci njegovog madata u Beloj kući kao glavni predsednikov strateg, da bi se kasnije, pod pritiskom javnosti, povukao i nastavio sa razvijanjem koncepta koji je progurao Brajtbart, najavljujući podršku desničarskim pokretima širom planete.

Udovica i naslednica Suzi Brajtbart
Udovica i naslednica Suzi Brajtbartfoto: Printscreen, Vikipedija

Sedište firme nalazi se u Los Anđelesu, sa ispostavama u Teksasu, Londonu i Jerusalimu.

Suosnivač sajta Leri Solov istovremeno je suvlasnik sajta zajedno sa Endrjuovom udovicom Suzi i fondacija Merser (navodna dobrotvorna organizacija u vlasništvu istoimene porodice), dok je glavni urednik talentovani 33-godišnji Aleks Marlou.

Glavni urednik Aleks Marlou
Glavni urednik Aleks Marloufoto: Printscreen

Pored samog Brajtbart sajta, pokojni Endrju je lansirao i sestrinske projekte koji i dalje funkcionišu, a to su Big Hollywood, Big Government, Big Journalism, National Security, Breitbart Tech, kao i radio stanicu.

BONUS VIDEO:

ALBANCI HAPSE DRECUNA ZBOG RATNIH ZLOČINA?! Evo šta im je FUNKCIONER SNS za ESPRESO odbrusio. ODGOVOR JE urnebesan


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.