PUTIN KUPUJE SRPSKO ORUŽJE? Ove stvari su svima promakle prilikom posete ŠEFA KREMLJA Srbiji (FOTO)
Ove stvari su svima promakle u poseti ŠEFA KREMLJA Srbiji, Foto: AP/ Maxim Shipenkov

AUTORSKI TEKST

PUTIN KUPUJE SRPSKO ORUŽJE? Ove stvari su svima promakle prilikom posete ŠEFA KREMLJA Srbiji (FOTO)

Šta se zaista krije iza posete Srbiji predsednika Rusije?

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Stigao je Veliki Vladimir po četvrti put međ Srbe, a u samo tri reči izgovorene okupljenoj masi ispred Hrama Svetog Save opisao je vekovne odnose Srbije i Rusije.

"Hvala na prijateljstvu" odjekuje i danas Srbijom i ako je poseta poseta predsednika Rusije Vladimira Vladimiroviča Putina Beogradu odavno završena.

Mnogi se sada pitaju zašto Putin nije održao govor okupljenim Srbima što dođoše iz svih krajeva Srbije da vide gospodara Rusije? Kako je i sam šef Kremlja rekao, njegovo obraćanje ispred Hrama nije u protokolu, ali je on ipak na srpskom i ruskom ispoštovao molitvu patrijarha Irineja i izgovorio te tri reči.

Neko će sada reći da je to bio kulturni način izbegavanja učestvovanja u mitingu SNS, drugi će reći da je to bila volja samog Putina, ali bilo kako bilo Vladimir Vladimirovič, a u Jagodini ga i imenovaše u Imperatora je rekao dovoljno.

Šta smo još videli tokom jučerašnje posete?

Videli smo Srbe koji u ekstazi iz svih krajeva zemlje dolaze da vide božanstvo zvano Putin.

Srbi u ekstazi zbog Putina
Srbi u ekstazi zbog Putina foto: epa/ andrej cukić

Uživali smo dok smo gledali kako Putinomobil jezdi beogradskim ulicama. Svima je srce zaigralo od prvog upoznavanja Paše i njegovog novog vlasnika Vladimira Putina. Videli smo i sklapanje najvećeg mozaika u jednoj pravoslavnoj crkvi na svetu.

Da, videli smo mnogo toga, ali ipak utisak dana je da je Srbija juče, 17. januara leta gospodnjeg 2019. bila glavna vest u čitavom svetu.

I to ne zbog sukoba sa Albancima ili zbog nekih korupcionaških afera, po čemu smo već punili novinarske vesti, već je svet video jednu domaćinsku Srbiju, zemlju koja zna da ugosti i ispoštuje, svidelo se to nekom ili ne jednog od najbitnijih državnika na svetu.

Znam i to da su mnogi kada je Putinov Iljušin, najluksuzniji avion na svetu, taj Kremlj u malom poleteo sa beogradskog aerodroma zapevali onu: "Odlazi cirkus iz našeg malog grada". I da su ti, čitavu posetu doživeli kao cirkus i farsu.

Reći će, eto Dačić je opet pevao, Putin ništa novo nije rekao o Kosovu, Ceca je kod Hrama ukrala svima šou, patrijarh nije bio na visini zadatka, nabrajaće tako u nedogled.

Možda i jeste tako, ali zar nije bolje da nam svet zavidi što nam dolaze razne svetske glavešine u Beograd nego da nas iste izbegavaju i daleko bilo bombarduju kao 1999?

Mogli smo juče da čujemo iz usta predsednika Rusije da Moskva planira i kupovinu srpskog naoružanja?! Nije li to sjajna vest? Nije li sjajno što se razgovaralo o movućnosti da Srbija koristi i nuklearnu energiju Rusije za razne projekte? Nije li možda najvažnija stvar ta što je saopšteno da će Rusija dodatno pomoči, novčano, dalje sređivanje Hrama Svetog Save?

Reč koja, za one koji to ne znaju. Rusija, Gaspromnjeft, su jedni od najvećih ktitora ove svetinje koja se već više decenija gradi, sa idejom da okuplja Srbe i na čijem zdanju nam mnogi zavide.

Zato bar na kratko sklonimo sa strane stranačka obeležija i shvatimo koliko je važno da nas Putin, ali ne samo on već i drugi svetski državnici posećuju i da ih domaćinski ugostimo.

Nikako ne sme tema da bude da li su Putinove tri reči dovoljne ili nisu. Da li je realno da bilo ko može da pomisli da neko može Vladimira Putina da zloupotrebi u političke svrhe i promociju? Ja mislim da ne može.

foto: Printscreen/RTS1

Zato ću završiti, rečima, kojima sam i počeo, a koje je izgovorio Vladimir Putin: "Hvala na prijateljstvu". Jer u te tri reči mnogo toga stane, a oni koji još uvek pevaju "odlazi cirkus iz našeg malog grada" moraće da pojačaju radio jer je Kaljinka trenutno jača.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.