PREMIJERKA NA OKSFORDU: Brnabić otkrila kako je odrastati u Srbiji kada si GEJ!
Otvoreno o svemu, Foto: Filip Plavčić

otvoreno o svemu

PREMIJERKA NA OKSFORDU: Brnabić otkrila kako je odrastati u Srbiji kada si GEJ!

Premijerka Srbije izjavila je da su strateški prioriteti Srbije u spoljnoj politici integracija u EU i regionalna saradnja

Objavljeno:

Na predavanju na debatnom klubu saveza studenata Oksforda na temu “Budućnost Srbije u EU”, Brnabićeva je navela da je od 35 pregovaračkih poglavlja otvoreno 14, a privremeno su zatvorena dva.

- Spremni smo za otvaranje sedam poglavlja, sledeća prilika će biti decembar i međuvladina konferencija. Najverovatnije će biti otvorena tri do četiri poglavlja - rekla je Brnabićeva i istakla da je njen fokus da se poglavlja zatvore.

- Srbija je u drugačijoj poziciji od ostalih država u regionu, koje govore o svojim evroatlantskim integracijama. One pregovaraju o članstvu u EU, ali i NATO, dok je Srbija vojno neutralna zemlja i ne želi članstvo u NATO - istakla je Brnabićeva.

'Srbija je vojno neutralna
"Srbija je vojno neutralna" foto: Beta

Ona je studentima predstavila ekonomske reforme sprovedene u okviru pregovaračkog procesa, fiskalnu konsolidaciju, reforme javne uprave i najavila da će u 2019. početi sa radom Nacionalna akademija za javne službenike, dok je, kada je reč o vladavini prava, rekla da je u toku ustavna reforma u sektoru pravosuđa.

Brnabićeva je rekla da se u Strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan 2025. navodi kao mogući datum kada bi Srbija i Crna Gora mogle biti sledeće članice EU.

- To je ambiciozan cilj jer moramo da otvorimo sva ostala poglavlja, da ih zatvorimo, nije dovoljno samo usvojiti zakon i reći idemo dalje, moraju se primenjivati - kazala je Brnabićeva. Dodala je da ako zemlja do 2025. ne bude spremna za EU, bolje da ne postaje članica.

- Kada razmišljamo o evropskoj integraciji, moramo razmišljati o regionalnoj saradnji. EU pokušava da kroz jačanje regionalne saradnje utiče da zemlje ne unose bilateralne nesuglasice kada postanu članice - rekla je Brnabićeva.

Na komentar da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uključen u kreiranje spoljne politike, Brnabićeva je rekla da je to deo njegovih ustavnih nadležnosti.

- On je hrabar lider i čovek i postala sam deo Vlade na njegov poziv. On je doprineo promeni Srbije i perspektivi u smislu regionalne saradnje. Vučić je prvi premijer koji je posle 70 godina pozvao premijera Albanije Edija Ramu da poseti Srbiju - rekla je Brnabićeva.

Vučić je uticao na dijalog Beograda i Prištine i potpisivanje Briselskog sporazuma, koji ima ogroman značaj na proces normalizacije odnosa, podsetila je ona i naglasila da je Vučić prvi koji je rekao da treba razmišljati o kompromisu.

- Volim da se konsultujem s njim, to nije obavezno, ali čak i da nije predsednik, to bih činila - rekla je Brnabićeva.

Voli da se konsultuje s Vučićem
Voli da se konsultuje s Vučićem foto: Beta / Slobodan Miljević

Na pitanje o saradnji i uticaju Rusije, Brnabićeva je rekla da je ta zemlja tradicionalni partner Srbije s kojim imamo sporazum o slobodnoj trgovini, ali i da je Rusija svesna da je prioritet Srbije članstvo u EU.

Kada je reč o kineskim investicijama u Srbiju i Evropu, predsednica Vlade je rekla da ne misli da su te investicije ili proces “Pojas i put” loše, ali da razume uzdržanost pojedinih evropskih političara.

- Ja sam prva gej premijerka na Balkanu i jedan deo vladajuće koalicije nije glasao za mene zbog te činjenice, ali s tim moraš da se suočiš kad si na poziciji da menjaš zemlju - rekla je Brnabićeva.

Na pitanje studenata Oksforda kako izgleda odrastati kao gej u Srbiji, rekla je:

- Može da bude veoma teško. Imala sam sreću jer sam od početka imala punu podršku porodice i prijatelja i nikad se nisam osećala diskriminisanom. Kad sam se 2002. vratila u Srbiju, radila sam za velike međunarodne kompanije i opet nije bilo problema - rekla je ona.

Ana Brnabić je rekla da je donekle teže u parlamentu nešto zastupati kada nisi član stranke, ali da je vladajuća stranka u koaliciji, Srpska napredna stranka, uvek davala punu podršku onome što radi.

- Prva sam žena premijerka Srbije, osoba koja se otvoreno izjašnjava kao gej na čelu Vlade, uključujući i region, ali sve to je deo promena u zemlji - rekla je Brnabićeva.

BONUS VIDEO: Espreso intervju, Vuk Jeremić

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.