I poslanici u Skupštini raspravljali o protestima zbog visoke cene goriva
Foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

vruće je u parlamentu

I poslanici u Skupštini raspravljali o protestima zbog visoke cene goriva

Vlast mora da shvati da nije odgovor na proteste da političke protivnike nazivaju lopovima, secikesama i batinašima

Objavljeno:

Poslanici vladajuće većine optužili su danas opoziciju da organizuju proteste u Srbiji zbog visoke cene goriva i da pokušavaju da destabilizuju zemlju, što je opozicija odbacila navodeći da građani ne mogu više da trpe namete.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da oni podržavaju opravdane zahteve građana sa protesta, ali da ih ne organizuju i tražio od Vlade Srbije da odgovori građanima zbog čega je povećana cena goriva ove godine za deset dinara, zašto je dizel gorivo najskuplje u Evropi i zbog čega akciza iznosi 52 do 55 odsto od cene. On je kazao da građani protestima upozoravaju vlast da ne mogu da trpe tolike namete i zavlačenje ruke u džep, da cena goriva utiče i na druge cene u Srbiji i upitao da li će Vlada smanjiti akcize i izaći time u susret građanima. Obradović je rekao da su Dveri protiv incidenata, da su za to da se propuštaju hitni slučajevi i da protesti na putevima traju samo od 17 do 18 časova.

On je vlast upozorio i da "mora da shvati" da nije odgovor na proteste da političke protivnike nazivaju "lopovima, secikesama i batinašima", već da moraju da odgovore na to zašto je gorivo skupo. Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe "Pokret za spas Srbije-Nova Srbija" rekao je da je cena goriva visoka, da to nije demagogija već činjenica i apelovao na Ministarstvo energetike da smanji akcize i druge dažbine zbog kojih je cena visoka. On je kazao i da je aktuelna vlast dok je bila opozicija imala razumevanja za proteste sve vrste, a da se sada situacija promenila jer su se i uloge promenile. Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je da bi Ministarstvo unutrašnjih poslova umesto što maltretira one koji protestuju trebalo da se bavi svojim poslom. On je ponovo pitao ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića kada će biti postavljen načelnik Uprave kriminalističke policije, najvažnije uprave u policiji koja se bori protiv organizovanog kriminala korupcije, borbe protiv narko dilera.

Poslanik vladajuće Narodne seljačke stranke Marijan Rističević pokazao je fotografije Božidara Milića, koji je napadnut tokom protesta na Zrenjaninskom putu navodeći da je surovo prebijen u organizaciji onih koji žele da destabilizuju zemlju i unesu nemir i strah među građane. - To su ovi (pokazuje fotografiju) Miškova levica, po sistemu leva ruka desni džep, (Vuk) Jeremić, (Saša) Janković, (Boško) Obradović, (Dragan) Đilas. Ovo je slavna levica, oni blokiraju i biju ljude oni su stvarni inspiratori i organizatori toga - rekao je Rističević a potom pokazivao odštampane tvitove poslanika i funkcionera opozicije. On je kazao i da je gorivo skupo, ali da poljoprivrdenici treba da znaju da vlast pokušava da ih oslobodi dela akciza. - Jedino rešenje je da one koje je (ambasador SAD Kajl) Skot uveo u parlament odu u SAD i kažu nemojte više da pravite konflikte kao u Siriji, Iranu, Iraku i nemojte poskupljivati gorivo - rekao je Rističević. Poslanik SNS Aleksandar Marković čestitao je policiji na hitnoj akciji koji su pretukli i opljačkali Božidara Milića. - Time je jasno poslata poruka da nećemo da trpimo nikakav vid nasilja i da nema tolerancije prema nasilju i da je nedopustivo da neko ugrožava bezbednost naših gradjana da bahata manjina sprovodi teror nad apsolutnom većinom - rekao je Marković.

Bonus Video:

Espreso intvervju - Vjerica Radeta

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.