Dačić: Ništa ne govori da je Potežica stradao u pokušaju otmice!
Foto: Fonet, printscreen/Zoutube/RTv pan;evo

odgovor na spekulacije

Dačić: Ništa ne govori da je Potežica stradao u pokušaju otmice!

- On je nastradao u saobraćajnoj nesreći i treba smiriti razne price koje možemo da vidimo u medijima, da je on stradao u pokušaju otmice - rekao je Dačić
Objavljeno:

- U tom smislu smo smanjili broj prisustva naših ljudi, tamo su bila samo dvojica. Treba reći niko nije nastradao u Tripoliju, tamo nema sukoba i ne postoji opasnost, a ima trenutno ima 28 stranih ambasada u Libiji. Dakle, toliko o tome - rekao je Dačić.

Upitan da li je Potežica tražio izmeštanje ambasade u Tunis, Dačić kaže da nije i da se sam Potežica, koji je službovao na opasnim mestima, prvi protivio zatvaranju naše ambasade u Libiji.

- Ali, to je sada nebitno, ono što je važno to je da se sagleda bezbednost... Mi imamo dosta naših ljudi tamo koji žive i rade, više od 500. Oni ne poštuju naše preporuke da se ne ide u Libiju, a onda se žale. Sećate se koliko su se žalili na Potežicu da ne može da pomogne kad je neko uhapšen ili otet. Ne možemo u isto vreme i da zatvorimo ambasadu i da zadovoljimo zahteve građane koji tamo odlaze i koji tamo žive - rekao je Dačić.

foto: Fonet

U tom smislu, dodao je da smatra da je rasprava o tome da li je trebalo zatvoriti ambasadu bespredmetna, te da se odluke o tome donose i na bezbednosnom i na političkom nivou.

- Niko nije tražio ostavku ministra spoljnih poslova Kine zbog toga što su dvojica njihovih diplomata stradali u Beogradu prilikom bombardovanja Srbije, to je bio politički gest. Isto tako je i Libijska ambasada tada, u najtežim danima za Srbiju, bila otvorena i to ne zaboravljamo - rekao je Dačić.

"Mi inače, imamo tamo samo jednog diplomatu trenutno i otići će još jedan kao ispomoć, a najveći deo svojih aktivnosti će morati da obavljaju kao sve druge ambasade - u Tunisu - rekao je Dačić.

Upitan šat je do sada uradila komisija kad je reč o pogibiji dvoje službenika naše ambasade u Libiji, Dačić je rekao da to nema nikakve veze jedno sa drugim i da ne bi trebalo mešati teme.

- Pošto je Potežica bio ambasador u to vreme, sada nije svrsishodno govoriti o ovome. U ponedeljak će biti sahrana Potežice, pa ćemo kasnije razgovarati - rekao je Dačić

(Espreso.co.rs / Agencije)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.