PREDSEDNIK SE SASTAO SA URSULOM FON DER LAJEN: "Znamo šta su naše OBAVEZE iz DIJALOGA"
Foto: Nenad Kostić

PREDSEDNICA EVROPSKE KOMISIJE U POSETI BEOGRADU

PREDSEDNIK SE SASTAO SA URSULOM FON DER LAJEN: "Znamo šta su naše OBAVEZE iz DIJALOGA"

Predsednica EK zahvalila se na dočeku, a zatim je ukazala na važnost saradnje EU sa Srbijom rekavši da je naša zemlja jedan od najizglednijih kandidata za prijem u EU

Objavljeno: 14:56h

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je danas, nešto pre 13 časova u Beograd, gde ju je na aerodromu sačekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ona će se sresti i sa premijerkom Anom Brnabić a kako je najavljeno iz Predsedništva, Vučić i Fon der Lajen imaće najpre tet-a-tet razgovor u Palati Srbija, a zatim i sastanak sa članovima dveju delegacija.

14.35 - Za nas priznanje nezavisnosti Kosova nije pitanje i to sam bezbroj puta rekao. Mi znamo šta su naše obaveze iz dijaloga i spremni smo da ih ispunimo, ali moram da ukažem na jednu stvar a to je činjenica da 11 godina pre svih sporazuma Priština je imala samo jednu obavezu - da uspostavi ZSO i to nije učinila, naglasio je Vučić.

14.20 - Obraćanje predsednika posle sastanka sa Ursulom fon der Lajen. Vučić je na početku objasnio da su razgovori sa Fon der Lajen i delegacijom bili dobri, te naglasio da nam je EU vodeći trgovinski partner, ali i da je Srbija njima vodeći trgovinski partner s područja Zapadnog Balkana sa učešćem od 50 odsto. Znači, Srbija 50 odsto, i isto toliko svi ostali.

- Mi smo danas čuli ohrabrujuće reči predsednice Lajen u planu za rast ako se mi budemo držali svojih obaveza, a to su velike pare. Danas sa EU radimo mnogo važnih projekata, a dobro je i da ljudi u Srbiji znaju i za bespovratna sredstva, rekao je Vučić koji je naglasio da sve transportne projekte radimo sa EU. Dodao je i da za par dana treba da bude završen interkonektor s Bugarskom, a da uskoro kreće i rad na putevima kod Dimitrovgrada uz podršku EU.

Od Niša do Istanbula za 5, a od Beograda za 7 sati

Podsetio je na projekat pruge od Sofije do Istanbula koji kad bude završen moći će od Niša do Istanbula da se stigne za pet sati a od Beograda za sedam sati.

Predsednik joj se zahvalio što je došla u Beograd ali i zato što prethodna dva puta nije bila u Beogradu nego je posetila jug Srbije.

Obraćanje Ursule fon der Lajen

Predsednica EK zahvalila se na dočeku, a zatim je ukazala na važnost saradnje EU sa Srbijom rekavši da je naša zemlja jedan od najizglednijih kandidata za prijem u EU.

Govorila je o Planu rasta za Zapadni Balkan prethodno najavivši paket od 30 milijardi evra koji bi zemlje Zapadnog Balkana mogle da dobiju. Kad je reč o Planu rasta, rekla je da je to velika šansa za zemlje Zapadnog Balkana kad je reč o privlačenju stranih investicija i otvaranju radnih mesta. Pomenula je i tragične događaje u Banjskoj pa pozvala na nastavak dijaloga, kako je rekla, "Kosova i Srbije", pod okriljem EU.

13.25 - Predsednik Srbije sastao se s Fon der Lajen u Palati Srbija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koja boravi u četvorodnevnoj poseti zemljama Zapadnog Balkana. Vučić i Fon der Lajen prvo će razgovarati na tet-a-tet sastanku, a nakon toga slede razgovori dve delegacije. Predsednica Evropske komisije će se u toku dana, prema najavama, sastati i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

1 / 5 Foto: Nenad Kostić

Posle sastanka u četiri oka usledio je susret dveju delegacija.

13.00 - Predsednik Srbije dočekao Ursulu fon der Lajen na beogradskom aerodromu. "Dobro došla, očekuju nas celodnevni razgovori u kojima ću iskazati svaku vrstu zahvalnosti EU na pomoći i podršci koju nam je pružila, u nadi da će Srbija imati snage da ispuni svoje pristupne obaveze i postane deo porodice evropskih naroda", objavio je predsednik na zvaničnom Instagram nalogu Budućnost Srbije.

Vučić je sinoć izjavio da će tokom celog dana imati razgovore sa Fon der Lajen o svim važnim pitanjima za Srbiju.

“Imaćemo razgovore sutra tokom celog dana i celo veče. Osim zvaničnih razgovora, i onoga što saopštimo javno, imaćemo razgovore u četiri oka i posle za večerom o važnim pitanjima za Srbiju”, rekao je on na TV Hepi.

Fon der Lajen u Beograd dolazi u okviru četvorodnevne posete Zapadnom Balkanu koju je počela u nedelju u Skoplju, a kako bi predstavila detalje Plana rasta EU za region.

Ona je juče boravila i u Prištini gde je na konferenciji za novinare sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani zatražila da Kosovo pruži priliku formiranju ZSO, a Srbija da prihvati de fakto priznanje Kosova.

Fon der Lajen se prethodno u Skoplju sastala sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim gde je ponovila da EU planira da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ostvare reforme neophodne za integraciju u evropski blok investicijom od šest milijardi evra.

Fon der Lajen pre podne je boravila u Crnoj Gori, a balkansku turneju završiće sutra u Bosni i Hercegovini.

(Espreso / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.