DVE GODINE OD SMRTI MIROSLAVA LAZANSKOG: Preminuo je u svom domu u 71. godini
Miroslav Lazanski, Foto: Marko Nikolić

GODIŠNJICA

DVE GODINE OD SMRTI MIROSLAVA LAZANSKOG: Preminuo je u svom domu u 71. godini

Za ambasadora Srbije u Moskvi imenovan je u julu 2019. godine

Objavljeno:

Miroslav Lazanski preminuo je pre pre dve godine, 3. avgusta 2021. godine u svojoj 71. godini.

Nekadašnji ambasador Srbije u Rusiji preminuo je u svom domu u Beogradu od posledica srčanog udara.

Miroslav Lazanski je rođen u Karlovcu 18. septembra 1950. godine.

Bio je srpski novinar, vojnopolitički komentator, političar i diplomata. Od 2016. do 2019. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Sredinom 2019. godine, imenovan je za ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji.

U Karlovcu je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a u Zagrebu pravni fakultet.

Novinarska karijera

Kao novinar je pisao za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački Start, Katimerini, Diamond Weekly i Securitarian. Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji, Libiji itd.

Intervjuisao je, između ostalog, komandante NATO snaga generala Bernarda Rodžersa, generala Džona Galvina, maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Ahromejeva, komandanta Varšavskog pakta Viktora Kulikova, ministra odbrane Sovjetskog Saveza maršala Dmitrija Jazova, komadanta ratne mornarice ŠSR, admirala flote Vladimira Cernavina, predsednika Sirije - maršala i vrhovnog komadanta Sirijske arapske armije - Bašara el Asada, kao i još tridesetak drugih ministara odbrane i načelnika generalštaba različitih armija širom sveta.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ulazak u politiku

Na izbornoj listi kandidata Srpske napredne stranke za poslanike u Skupštini Srbije za izbore 2016, Lazanski se našao u grupi nestranačkih ličnosti na listi koju predvodi Aleksandar Vučić.

Za ambasadora Srbije u Moskvi imenovan je u julu 2019. godine.

Porodica

Njegov otac je bio inženjerski potporučnik, Vladimir Lazanski, poreklom Slovenac. Završio je 66. klasu Vojne akademije u Beogradu.

Tetka Miroslava Lazanskog, Biljana Plavšić bila je bivši predsednik Republike Srpske.

U logoru Jasenovac ubijeni su mu deda i stric.

Iako su ga povezivali s brojnim lepoticama u bivšoj Jugoslaviji, Lazanski se samo jednom ženio. Sa suprugom je 1990. godine dobio sina Aleksandra koji je takođe rezervni potporučnik Vojske Srbije. Porodica Lazanski živi u Beogradu, ali redovno su posećivali kuću u Sloveniji koju je Miroslav nasledio od oca Vladimira.

Miroslav je govorio da, uprkos svim dešavanjima na prostoru Jugoslavije, nije imao nikakav problem da prošeta Zagrebom, Sarajevom ili bilo kojim drugim gradom bivše zemlje. Godinama je sakupljao sablje, a njegova kolekcija fotografija sa ljudima koje je intervjuisao predstavlja svojevrsnu hroniku Hladnog rata.

Bonus video:

39:47

USIJANJE DANA 15.04.2021. ZELIĆ, ĆIRKOVIĆ-VELIČKOVIĆ, LAZANSKI: Srbija će proizvoditi Sputnjik V na Torlaku

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.