NEKA MU JE LAKA ZEMLJA: Evo čime se bavio Miroslav Lazanski!
Foto: Printscreen

biografija

NEKA MU JE LAKA ZEMLJA: Evo čime se bavio Miroslav Lazanski!

Kao novinar je pisao za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za list Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrijački Start, Katimeri, Diamond Week i Securitary

Objavljeno: 08:36h

Miroslav Lazanski bio je srpski novinar, vojni analitičar, političar i diplomata, a u poslednjem periodu i veleposlanik Srbije u Ruskoj Federaciji. Pre imenovanja, Lazanski je bio saborski zastupnik. Pisao je o političkim i vojnim pitanjima i bio dopisnik i komentator beogradskog dnevnog lista Politika. Bio je zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije od 2016. do 2019. godine kao član vladajuće koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom.

U Karlovcu je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a u Zagrebu pravni fakultet. Kao novinar je pisao za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za list Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrijački Start, Katimeri, Diamond Week i Securitary. Napisao je knjigu i autor je desetak televizijskih serijala. Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog suba, tada operaciji Pustinska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji, Libiji i Intervjuisao je, između ostalog, zapovedao NATO -om snažna generala Bernarda Rodersa (oktobar 1982) i generala Jona Galvina (1990). Tako je intervjuisao maršala Sovetskog Saveza Sergeja Ahromeja (1982), komanda Varšavskog pakta Viktora Kulikova (1986), ministarka odbranjenog Sovetskog Saveza maršala Dmitra Kontrava, SSSR arapske vojske - Bašara el Asada (2016), te još tridesetak drugih ministara odbrane i načelnika generalštaba različitih armija širom sveta. Bio je kolumnista dnevnih novina Politika gde je mahom pisao o vojnim i geopolitičkim temama.

Lazanski je preminuo u svom domu u Beogradu od posledica srčanog udara.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.