NARODNI HEROJ JUGOSLAVIJE JE NJEN PRADEDA: Vujović ponovo u ministarskoj fotelji, poreklom se DIČI!
Irena Vujović, Foto: Kurir

ISTORIJA PORODICE

NARODNI HEROJ JUGOSLAVIJE JE NJEN PRADEDA: Vujović ponovo u ministarskoj fotelji, poreklom se DIČI!

Vujovićeva je ranije naglasila da je ponosna na to što potiče iz porodice koja je iznedrila brojne velikane i borce za slobodu

Objavljeno:

Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke 25. oktobra objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara koji će se naći u novoj Vladi Srbije, a Vujović je predstavljena kao nova ministarka zaštite životne sredine, ali malo ko zna da je potomak slavnog junaka i narodnog heroja Jugoslavije.

Irena Vujović je, naime, praunuka slavnog narodnog heroja i partizana koji je poginuo u bici na Sutjesci Save Kovačevića. Tačnije, Irenin pradeda Nikola bio je rođeni brat Save Kovačevića.

Vujovićeva je ranije naglasila da je ponosna na to što potiče iz porodice koja je iznedrila brojne velikane i borce za slobodu.

- Tačno je da potičem iz porodice koja je iznedrila doktore nauka, profesore i ratne heroje kao što je Sava Kovačević, rođeni brat mog pradede Nikole Kovačevića, jednog od osnivača Kominterne, prvog posleratnog ambasadora u Bugarskoj i predsednika Narodne skupštine Crne Gore - rekla je u jednom intervju za "Kurir" Vujovićeva ne skrivajući bogatu istoriju svog porodičnog stabla.

1 / 6 Foto: Subotica živi

U njenoj porodici, kako je rekla, uvek su se cenili čast i poštenje, ali su se negovale i prave porodične vrednosti.

- Sava Kovačević i veliki broj mojih predaka vodili su odlučujuću bitku na Sutjesci i dali svoje živote. Zahvaljujući tome naše generacije danas žive u miru i slobodi. Ponosim se svojim poreklom, a znanje, hrabrost, čast i poštenje su vrednosti koje se u mojoj porodici neguju generacijama - rekla je Vujović

Sava Kovačević bio je komandant 5. proleterske brigade i narodni heroj SFR Jugoslavije. U ranoj mladosti je pošao komunističko-revolucionarnim putem, a član KPJ postao je 1925. godine.

Sava Kovačević, NOB, Heroj, Revolucionar, Narodni heroj
foto: Wikipedia

Zbog komunističkih aktivnosti hapšen je više puta. Početak NOB dočekao je kao iskusan komunista i revolucionar. Kad je 1942. formirana 5. proleterska brigada postao je njen komandant.

U najtežem periodu 5. ofanzive stao je na čelo 3. udarne divizije, a poginuo je tokom bitke na Sutjesci 1943.

Mileševska ulica na Vračaru nosila neko vreme je nosila ime po Savi Kovačeviću.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.