RETKO KOJI SRBIN ZNA ZA 1 PRIVATAN DETALJ IZ ŽIVOTA DANICE GRUJIČIĆ! Nova ministarka zdravlja je imala BURAN ŽIVOT
Danica Grujičić, Foto: Uros Arsic

zanimljivo

RETKO KOJI SRBIN ZNA ZA 1 PRIVATAN DETALJ IZ ŽIVOTA DANICE GRUJIČIĆ! Nova ministarka zdravlja je imala BURAN ŽIVOT

Do skoro je ovu funkciju obavljao Zlatibor Lončar!

Objavljeno:

Danica Grujičić je nova ministarka zdravlja, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Sednici glavnog odbora predsedništva SNS.

Do skoro je ovu funkciju obavljao Zlatibor Lončar.

Privatni život

Danica Grujičić je rođena 1959. godine u tadašnjem Titovom Užicu. Kako je jednom prilikom izjavila, radne navike i disciplinu je stekla zahvaljujući majci, koja je po struci bila profesorka. Doktorka Grujičić je kazala da je upravo podrška roditelja bila presudna da se ostvari u poslu kojim se bavi i koji voli. Majka je predstavljala stub porodice, dok je sa ocem oduvek imala prijateljski odnos.

Ministarka zdravlja

U mladosti je svirala harmoniku, a kaže da je prestala nakon što je izbio rat na području bivše Jugoslavije. Četiri meseca je bila udata za kolegu lekara. Premda brak nije opstao, ostali su u dobrim odnosima. Doktorka Grujičić je prepoznatljiva i po svom humanitarnom radu. Naročito je posvećena mladim ljudima, te se i putem fondacije, a i u radu, trudi da im pomogne da steknu znanje koje će da primenjuju u Srbiji, a ne u inostranstvu.

Danica Grujičić
foto: Printscreen/Facebook

Tri prioriteta

Zajedno sa studentima iz cele Srbije 2018. godine je osnovala Fondaciju „Zajedno za mlade“ koja se bavi pomaganjem mladim talentima da iskoriste svoj potencijal.

Do maja 2019. godine bila je načelnica medikalne onkologije u Klinici za neurohirurgiju, nakon čega ju je Vlada Srbije imenovala za vršioca dužnosti Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS). Tom prilikom je istakla da će joj tri glavna prioriteta na novoj poziciji biti: ukidanje lista čekanja, jačanje kapaciteta radioterapije i uvođenje inovativnih lekova za onkološke pacijente.

Karijera dr Grujičić

Po završetku osnovnih studija Danica Grujičić se zaposlila na Institutu za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Od 2007. godine je bila načelnica Odeljenja za neuroonkologiju.

Nakon imenovanja 2019. je ostala na Klinici za neurohirurgiju, gde je nastavila da prima pacijente. Kao direktorka Instituta izvršila je reorganizaciju te ustanove, te u saradnji sa Ministarstvom zdravlja trudi se da IORS dobije sve što se koristi u savremenoj medicini širom sveta.

U novembru 2020. odlikovana je ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena.

U junu 2021. rešenjem Vlade Srbije ponovo je izabrana na čelo Komisije za psihoaktivne kontrolisane supstance.

Duže vreme se zalaže za izgradnju nove zgrade u Beogradu. Profesorka Grujičić je članica Udruženja neurohirurga Srbije, Srpskog lekarskog društva i Evropske asocijacije neurohirurških društava.

U jednom intervjuu je istakla da je potrebno zakonski urediti status medicinskih radnika zaposlenih u privatnom i javnom sektoru.

Smatra da lekari zaposleni u privatnoj praksi ne treba da rade u javnim zdravstvenim ustanovama i obrnuto. Doktorka ne propušta priliku da istakne da bez tima sa kojim sarađuje u operacionoj sali i izvan nje, ne bi ostvarila uspehe po kojima je danas prepoznatljiva.

Danica Grujičić
foto: Printcsreen

''Ona ima čudesnu energiju''

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u specijalnoj emisiji na Pinku odgovorio je na pitanje zašto je Danica Grujičić bila ''prva na listi za kandidaturu''.

Ministarka zdravlja

- Stranka je donela odluku ko će se naći na listi. Moj predlog je bio da to bude Dana. Ona ima posebnu energiju. Najveći broj građana umire od kardiovaskularnih bolesti, a zatim od onkoloških bolesti. Sada smo napravili Dedinje 2, nedostaje nam jedan Onkološki institut, ali to je nešto što strašno mnogo košta - rekao je Vučić i dodao:

- Ona ima čudesnu energiju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.