GDE JE DANAS MLAĐAN DINKIĆ? Bio je guverner NBS, ministar finansija i tvorac estradnih hitova
Mlađan Dinkić, Foto: Beta

SRPSKI POLITIČAR

GDE JE DANAS MLAĐAN DINKIĆ? Bio je guverner NBS, ministar finansija i tvorac estradnih hitova

Gde je, šta radi i koliko zarađuje?

Objavljeno:

Nekadašnji guverner, ministar i lider URS-a Mlađan Dinkić rešio još pre nekoliko godina da ostavi dugogodišnju političku karijeru i posveti se muzici, a period nakon obavljanja državnih poslova je, kako on kaže, najinspirativniji do sada.

Dinkić otkriva da mu je otkako je otišao s državne funkcije sve krenulo nabolje i da će ubuduće komponovati mnogo više pesama.

- Kako sam izašao iz politike, život mi se promenio nabolje, imam mnogo više inspiracije. U muzici je nemoguće definisati šta je inspiracija, ona jednostavno dođe u jednom trenutku. Ja obično komponujem u kasnim noćnim satima, kada sam opušten - rekao je Dinkić i otkrio koji instrument svira dok stvara muziku.

- Više komponujem na klaviru, retko na gitari. Sednem za klavir, sviram dugo i onda zapišem akorde - objašnjava bivši političar, koga tuga navodi na kreativno stvaralaštvo.

- Tužna situacija uvek više inspiriše i, nažalost, veća je inspiracija od sreće. Naravno, ima i nekih srećnih trenutaka koji se pretoče u melodiju, ali su tužni mnogo češći - tvrdi Dinkić i priznaje da između politike i muzike nikada nije uspeo da pronađe vezu.

Pesma "Ko si ti" Aleksandre Prijović i Saša Matića prva je dugo vremena bila na tzv.trending listi u Srbiji, a muziku za ovu pesmu napisao je Mlađanu Dinkić.

No, ovo nije prvi hit koji je Dinkić pisao za buduću Breninu snajku. On je napisao i čuvenu "Totalnu anesteziju"

- Ne postoji veza između politike i muzike, politika nije inspirativna za muziku. Mislim da je politika danas, više nego ikada, šou biznis. Možda je to jedina konekcija... Između politike i muzike izabrao sam muziku, politike više nema - deklarativan je kompozitor, čije dve numere krase novi album Kikija Lesendrića.

- Za Kikija sam komponovao dve pesme, jedna je ljubavna, a druga životopisna. Mislim da će se publici svideti - objašnjava Dinkić.

Kako piše Blic, nekadašnji predsednik stranke G17 plus i ministar u nekoliko vlada Srbije, prema podacima Agencije za privredne registre njegova tadašnja firma je u 2018. godini za 12 meseci zaradila tačno 29,1 milion dinara ili 244.000 evra. Sa ukupno osam radnika, Dinkić je po zaposlenom ostvario profit od fantastičnih 30.500 evra godišnje ili nešto više od 2.500 evra mesečno, piše list.

Mlađan Dinkić
foto: Damir Dervišagić

Firma je osnovana čim se Dinkić povukao iz politike 2014. kada URS nije prešao cenzus, a da li i dana spostoji nije poznato.

Dinkić je od 2000. do 2003. bio guverner NBS. Od 2003. do 2006. bio je ministar finansija, a u periodu od 2007. do 2011. ministar ekonomije. Od 2008. do 2011. bio je potpredsednik Vlade, a od 2011. do 2013. ministar privrede i finansija.

Odmah nakon izlaska iz politike Dinkić se angažovao i u vrhu Zberbanke u Srbiji, gde je član Upravnog odbora, a 2016. godine osnovao je i firmu za trgovinu računarima. Tokom prethodnih pet godina, pisalo se da je savetnik u Vladi Srbije, ali i crnogorskog predsednika Mila Đukanovića. U pauzama između politike i biznisa, Dinkić piše pesme i pomaže prijateljima.

(Espreso/Blic/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.