OVO JE PRAVO POREKLO BORISA TADIĆA! Niko ne zna da bivši predsednik VUČE KORENE ODAVDE
Boris Tadić, Foto: Profimedia

PRIČA IZ ŽIVOTA

OVO JE PRAVO POREKLO BORISA TADIĆA! Niko ne zna da bivši predsednik VUČE KORENE ODAVDE

Roditelji su mu se često selili iz grada u grad

Objavljeno: 12:28h

Boris Tadić je srpski političar i psiholog, koji je prvi put izabran za predsednika Srbije na predsedničkim izborima 27. juna 2004. godine na mandat od četiri godine, a 11. jula iste godine položio je zakletvu.

Drugi, petogodišnji, mandat dobio je pobedom u drugom krugu predsedničkih izbora 3. februara 2008. godine.

Pre nego što je postao predsednik Srbije, bio je ministar telekomunikacija Savezne Republike Jugoslavije i ministar odbrane Srbije i Crne Gore.

On je bio predsednik i počasni predsednik Demokratske stranke i sadašnji je predsednik Socijaldemokratske stranke. O njegovom političkom životu većina je upoznata, međutim malo ko zna da Tadićevi preci vode još od srpskog plemena.

Boris Tadić je rođen 1958. godine u Sarajevu. Sin je Ljubomira Tadića, filozofa i člana SANU i Nevenke Tadić, neuropsihijatra. Deda sa majčine strane, kao i oko šest rođaka su stradali u Drugom svetskom ratu od strane Ustaša.

Tadići su potomci iz srpskog plemena oko Pive, iz Stare Hercegovine. Porodična slava im je Sveti Jovan Krstitelj. Roditelji su mu se često selili iz grada u grad, a u Sarajevo su, par dana pre Borisovog rođenja, došli iz Pariza, gde su završavali doktorske studije. Kada je imao 3 godine, sa porodicom se seli u Beograd, gde je njegov otac dobio posao u novinama Oslobođenje.

Osnovnu školu "Pera Popović-Aga" (danas Mika Petrović Alas) je završio na Dorćolu, pa je nakon toga završio Prvu beogradsku gimnaziju. Diplomirao je socijalnu psihologiju, konkretno kliničku psihologiju na Univerzitetu u Beogradu na temu "Seksualnost i politika".

1 / 5 Foto: Beta/ Miloš Miškov

Bio je profesor psihologije u I beogradskoj gimnaziji i razredni starešina bivšeg predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića.

Kao tinejdžer je igrao vaterpolo za VK Partizan, ali je morao da odustane zbog upale bubrega. Voleo je košarku i vozio bicikl, dok se u tenisu i skijanju nije snašao. Vojni rok je služio u Čapljini i Sarajevu 1984/85.

Osnovao je Centar za razvoj demokratije i političke veštine u Srbiji i bio njegov prvi direktor.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.