KURTI BESAN NA CEO SVET zbog odluke o srpskoj svetinji Visoki Dečani
Aljbin Kurti, Foto: Printscreen

POLUDEO

KURTI BESAN NA CEO SVET zbog odluke o srpskoj svetinji Visoki Dečani

U pismu u koje je portal Kosovo onlajn imao uvid, Kurti tvrdi da je manastir Visoki Dečani, kao i celokupno kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji u "izvanredno dobrom stanju"

Objavljeno:

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uputio je cirkularno pismo na adrese više od 50 premijera zemalja u svetu u kojem se žali na odluku organizacije "Evropa nostra" da kosovski pravoslavni manastir Visoki Dečani uvrsti na listu ugroženog nasleđa, nazivajući je "neosnovanom i krajnje politički motivisanom".

U pismu u koje je portal Kosovo onlajn imao uvid, Kurti tvrdi da je manastir Visoki Dečani, kao i celokupno kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji u "izvanredno dobrom stanju".

On je u pismu upućenom pored ostalih i premijerki Srbije Ani Brnabić i premijerima zemalja u regionu, ocenio da su "napori da se konstruiše narativ navodno ugroženih pravoslavnih crkava dobli na zamahu, ovog puta preko građanskog društva i profesionalnih platformi".

Tvrdi da je proces od trenutka nominacije do proglašenja konačnog spiska obeležilo više protivrečnosti i da su vlasti u Prištini pozvali predstavnike organizacije "Evropa nostra" da posete Kosovo, jer, prema njihovim saznanjima, oni "nisu videli lično u kakvom je stanju pomenuti spomenik kao i da se nisu konsultovali sa zajednicom, stručnjacima, organizacijama, institucijama niti drugim relevantnim činiocima".

"Čvrsto verujemo da će, nakon provere činjeničnog stanja na terenu, ova netačna odluka biti ukinuta i da će 'Evropa nostra' preduzeti dodatne korake da ispravi štetu koju je nanela ugledu Kosova", poručuje Kurti u pismu liderima zemalja Evrope i sveta.

Kako kaže, želja mu je da pismom potvrdi odlučnu posvećenost Vlade Kosova da zaštiti celokupno kulturno nasleđe Kosova. U pismu uverava svetske lidere u "sistematsku opredeljenost Prištine da marljivo sprovodi ustavne i zakonske garancije za zaštitu kulturnog nasleđa manjinskih zajednica".

Ističe i "svakodnevni rad u pružanju punog obezbeđenja pravoslavnim crkvama i manastirima na Kosovu".

"Nakon proglašenja nezavisnosti, Vlada Kosova odobrila je sve sve ustavne, zakonske, institucionalne i političke garancije za zaštitu i unapređenje prava svih manjinskih zajednica u našoj zemlji. Te garancije proističu iz dugog međunarodnog procesa za određivanje statusa Kosova i zasnivaju se na najnaprednijim međunarodnim koncencijama i praksi", navodi Kurti.

Po njegovim rečima, kroz jedinstven pristup, sa ustavnim i zakonskim odredbama koje obuhvataju afirmativne mere, "Kosovo je izgradilo i sada sprovodi okvir za garantovanje i zaštitu kulturnih prava srpske zajednice" Dodaje i da je tzv. Kosovo "bezbedna zemlja" i da podaci iz izveštaja lokalnih i međunarodnih institucija "pokazuju da je jedno od najbezbednijih i najmirnijih mesta u Evropi".

Prethodno su Kurti, kosovska predsednica Vjosa Osmani i predsednik skupštine Gljak Konjufca juče zatražili od Uneska da se četiri spomenika kulture na KiM koja su navedena na Uneskovoj listi svetske baštine (manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Svete Petke u Prizrenu) uklone iz kategorije spomenici "u opasnosti", da se promeni naziv zemlje porekla gde su ovi spomenici zavedeni, prenela je Ekonomija onlajn.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.