CRNI LEŠINAR SNIMLJEN NAD SRBIJOM! Ovo nismo videli ODAVNO, stručnjaci objašnjavaju šta to znači (FOTO)
Nebo iznad Srbije, a na njemu crni lešinar, Foto: Facebook/Ivan Medenica, Profimedia, Foto: Facebook/Emilian Stoynov

vredno posmatranje

CRNI LEŠINAR SNIMLJEN NAD SRBIJOM! Ovo nismo videli ODAVNO, stručnjaci objašnjavaju šta to znači (FOTO)

Crni lešinar je veoma ugrožena vrsta, a tome posebno svedoči podatak da iz legla najčešće preživi samo jedan

Objavljeno:

Crni lešinar je ptica grabljivica, koja spada u najveće ptice letačice. Reč je o veoma ugroženoj vrsti, jer je u poslednjih dvesta godina, njihov broj u znatnom padu, a sa područja Srbije je praktično iščezao.

Ali vest o njegovom preletanju neba nad Pirotom oduševila je mnoge. Stručni saradnik niškog Zavoda za zaštitu prirode Ivan Medenica i biolog Danilo Penić, posmatrali su i zabeležili trenutak koji se retko viđa. Naime, reč je o jedinki sa odašiljačem, čiji se tok kretanja prati radi proučavanja ove ugrožene vrste lešinara.

"16.5.2021. smo Danilo Penić i ja u Pirotu, na planini Belava, posmatrali a i fotografisali crnog lešinara (supa starešinu). Ovo je veoma vredno posmatranje jer je ova vrsta isčezla iz Srbije i u novije vreme posmatrana samo par puta. Satelitski praćene jedinke iz Bugarske stalno šalju signal da preleću Srbiju a posebno region Pirota. Kako su do sada jedinke “posmatrane” samo satelitskim putem, podatak ovog formata predstavlja izuzetnu čast. Ukoliko sve bude u redu sa populacijom iz Bugarske, u godina koje dolaze, možemo ih očekivati sve više, sa nadom da kada se uspostavi hranilište za nekrofagne ptice na Staroj planini, neke od tih ptica ugostimo na stenama kod nas", rekao je Ivan Medenica koji je golim okom video veličanstven prizor.

Kako bismo saznali nešto više o ovoj vrsti ptica i njihovom evetualnom ponovnom nastanjivanju na ovim prostorima, konatktirali smo predednika Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije - Milana Ružića i došli do nekih vrlo zanimljivih podataka. Evo o čemu je reč.

Crni lešinar je veoma ugrožena vrsta, a tome posebno svedoči podatak da iz legla najčešće preživi samo jedan. Razlozi njihovog nepreživljavanja su raznoliki (lov, krivolov, sakupljanje jedinki), ali kao najveći problem sa kojim se ova vrsta suočava jeste trovanje, koje najčešće potiče iz poljoprivrede, što je naravno nezakonito i nikako nije slučajno. Do trovanja često dolazi usled neodgovorne upotrebe pesticida, te i drugih dozvoljenih i zabranjenih supstanci koje mogu biti pogubne za život ptica.

Crni lešinar
foto: Foto: Facebook/Emilian Stoynov

Od Milana Ružića smo takođe saznali, da se u Bugarskoj, u saradnji sa Španijom, aktivno radi na vraćanju crnog lešinara na njihove prostore i to na način što se kao mladi dovode i puštaju na teritoriji Bugarske. Ali, kako ptice ne znaju za granice, a vole da lutaju, čest je slučaj da se u toku jednog dana nađu na prostorima više zemalja.

Za sam kraj, treba naglasiti da je crni lešinar vrsta koja prati stada i da bi veći razvoj stočarstva u određenim delovima naše zemlje, svakako bio veći mamac za njihovo nastanjivanje.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.