Sud dozvolio vođama terorističke OVK da zajedno čekaju Novu godinu: Albanci imaju i DODATNI RAZLOG za veselje
Hašim Tači, Foto: Youtube/Printscreen

TIHO OKRUŽENJE

Sud dozvolio vođama terorističke OVK da zajedno čekaju Novu godinu: Albanci imaju i DODATNI RAZLOG za veselje

Prvih sedam optuženih, od kojih je pet sa potvrđenom optužnicom, još je u pritvoru jer je gotovo svima odbijen zahtev da se brane sa slobode

Objavljeno:

Čelnici nekadašnje terorističke Oslobodilačke vojske Kosova nalaze se u pritvoru Specijalnog suda u Hagu, a večeras će moći da se okupe i dočekaju Novu godinu.

Specijalni sud koji ih tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti prema navodima "Gazete" omogućiće bivšim političkim i vojnim liderima OVK da proslave Novu godinu.

- Iz razloga privatnosti ne možemo da komentarišemo aktivnosti pritvorenika u pritvorskom objektu. Jedinica za upravljanje pritvorom specijalizovanih komora obezbeđuje zatvorenike u sigurnom i tihom okruženju. Pritvorenici će sigurno dobiti priliku da proslave Novu godinu u skladu sa pravilima i propisima istražnog zatvora - rekla je službenica za informisanje Specijlanog suda Angela Grijep.

Dodatni motiv za proslavu biće verovatno i rođendan bivšeg portparola OVK i nekadašnjeg v.d. predsednika lažne države Jakupa Krasnićija koji 1. januara puni 70 godina.

Prvih sedam optuženih, od kojih je pet sa potvrđenom optužnicom, još je u pritvoru jer je gotovo svima odbijen zahtev da se brane sa slobode.

Bivši komandant OVK Salih Mustafa je prvi bivši pripadnik OVK koji je uhapšen i prebačen u pritvor Specijalnog suda 24. septembra. Dva dana kasnije uhapšena su dvojica bivših pripadnika OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj.

Poslednji koji su uhapšeni i poslati u Hag su četvorica bivših političkih i vojnih lidera OVK - bivši predsednik Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Selimi.

Hapšenja su usledila nakon što je pretpretresni sudija Specijalnog suda potvrdio optužnice protiv četvorice bivših lidera OVK koji se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Optužnicom se Tači, Veselji, Krasnići i Selimi terete za niz zločina koji su počinjeni u nekoliko pritvorskih centara tokom 1998-1999. godine. Specijalizovano tužilaštvo ih optužuje da su bili ili su morali biti svesni tih zločina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kosovo Online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.