DONETA ODLUKA: Tači ostaje iza rešetaka
Hašim Tači, Foto: Youtube/Printscreen

odlučeno

DONETA ODLUKA: Tači ostaje iza rešetaka

Postoji puno razloga za nastavak istrage tužilaštva, jer je to u interesu pravde i jer se mogu pojaviti novi svedoci.

Objavljeno:

Hašim Tači, bivši predsednik lažne države Kosovo i šef terorističke OVK, ostaje do daljeg u pritvoru Suda za OVK. On je u Hagu optužen za mučenje i ubistva Srba, Roma i nelojalnih Albanaca u južnoj srpskoj pokrajini tokom 1998. i 1999. godine!

Haško tužilaštvo saopštilo je na jučerašnjem ročištu da se oštro protivi tome da se Tači pusti na privremenu slobodu do početka suđenja, jer se istraga nastavlja i moguće je da se dođe do novih dokaza i svedoka. Tužilac Alan Tiger je kazao da bi suđenje Tačiju i saborcima iz OVK trebalo da počne u septembru 2021. godine.

Postoji puno razloga za nastavak istrage tužilaštva, jer je to u interesu pravde i jer se mogu pojaviti novi svedoci. Možda se otkriju svedoci koji ranije nisu želeli da svedoče, a sada skupe za to hrabrost, ili se pojave dokumenti koji su potencijalno osuđujući dokazi ili se pokaže da su sumnjivi… Zbog toga je neophodno da se istraga nastavi u kontinuitetu – istakao je tužilac Tiger, dodajući da zbog toga neće licitirati datumom završetka istrage jer ona neće biti na štetu ekspeditivnog suđenja.

Tačijev branilac, advokat Denis Huper, na drugoj strani, zatražio je da suđenje njegovom klijentu počne tek u leto 2022. godine kako bi imali vremena da se pripreme. – Zbog stava tužioca o početku suđenja u septembru sledeće godine moram da se uštinem, jer ne verujem da je ozbiljan. Odbrana još nije počela prikupljanje dokaza u prilog odbrani, a ta istraga trajaće najmanje 18 meseci – naglasio je Huper.

Komentarišući sve ove navode, advokat Toma Fila ocenjuje da bi bila velika greška kad bi Tačija pustili na slobodu.

Tako nešto ne bi smelo da se desi. Postoji realna opasnost od uništavanja dokaza i zastrašivanja, pa čak i od ubistava svedoka. To se već desilo Srbima koji su bili svedoci u ranijim procesima protiv lidera OVK. Sud je svestan šta će se dogoditi svedocima ako puste Tačija. A ako se to ipak desi, to je znak da od suđenja neće biti ništa… – upozorava Fila.

(Espreso.co.rs/Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.