ADEM SALJIHAJ TVRDI: Tači i Veselji biće osuđeni na Sudu za OVK!
Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

RATNI ZLOČINI

ADEM SALJIHAJ TVRDI: Tači i Veselji biće osuđeni na Sudu za OVK!

Ako budu osuđeni, to će biti zbog zločina nad Albancima koji nisu prihvatili ideju o oružanoj pobuni, a Srbi će kao žrtve biti spomenuti usput

Objavljeno:

Hašim Tači i Kadri Veselji, bivši 'predsednik' Kosova i šef prištinskog parlamenta, biće sasvim sigurno osuđeni pred Sudom za OVK za ratne zločine!

Ovo kaže Adem Saljihaj, jedan od osnivača Demokratskog saveza Kosova i nekadašnji 'zamenik kosovskog premijera'. Saljihaj tvrdi da zna sve o Tačijevim i Veseljijevim zločinima, zbog čega su ova dvojica naručila njegovo ubistvo. On kaže da je preživeo jedan pokušaj atentata u junu 2000. godine. Prema njegovim rečima, Albanci na Kosovu u velikom broju ubijani su po Tačijevom i Veseljijevom nalogu.

Glavni nalogodavci

Saljihaj ističe da je Sud za OVK bio 'neizbežno zlo' i da je morao da bude osnovan.

- Sud ima konotaciju da sudi OVK, ali to nije tačno jer se sudi pojedincima. Ti pojedinci su činili zločine i tačno znam šta su uradili. I ja sam žrtva takvih ljudi! Neki ljudi su osuđeni na zatvor zbog toga što su pokušali da me ubiju iz političkih razloga. Nalogodavci su u Hagu, nema nikoga drugog osim Tačija i Veseljija ko bi to učinio. Tači i Veselji znaju sve ubice. Nije moguće da jedna od njihovih struktura, da tajna policija učini nešto bez njihovog odobrenja. Oni znaju svaki slučaj ko je koga ubio i to je učinjeno uz njihovo odobrenje - tvrdi Saljihaj, dodajući da čvrsto veruje da će Sud za OVK pošteno suditi.

- Mislim da će lideri OVK biti osuđeni, iz prostog razloga što niko drugi nije ubio aktiviste DSK po Kosovu. Nema nikakve logike da je Srbija ubijala aktiviste DSK posle rata. Svi znakovi treba da vode ka strukturama ŠIK i Tačijevoj DPK... - naglašava Saljihaj.

Činjenice

Ko je Adem Saljihaj

* Rođen je 25. decembra 1950. godine * Bivši 'zamenik kosovskog premijera' * Jedan je od potpisnika 'deklaracije o nezavisnosti' Kosova * DPK Hašima Tačija optužila ga je za organizovani kriminal

Komentarišući ove navode, bivši pukovnik KOS Ljuban Karan kaže da malo ko veruje u osuđujuće presude protiv Tačija i Veseljija, ali da je to ipak moguće.

- Ako budu osuđeni, to će biti zbog zločina nad Albancima koji nisu prihvatili ideju o oružanoj pobuni, a Srbi će kao žrtve biti spomenuti usput. Saljihaj govori istinu, 'nepodobni' Albanci su likvidirani kako oružana pobuna ne bi imala alternativu kroz politička rešenja. Potom su ti zločini lažno pripisivani Srbima. Saljihaj, kao blizak Rugovin saradnik i neko ko je preživeo atentat, dobro zna da su Tači i Veselji koristeći službu ŠIK ubijali i Albance i Srbe i bio bi dobar svedok pred sudom. Pitanje je samo da li će Sud za OVK taktizirati, a to naravno zavisi od američke administracije i njihovog stava da li će štititi vođe OVK ili će ih pustiti niz vodu - upozorava Karan.

Sve zavisi od SAD

Pukovnik Veselin Šljivančanin ocenjuje da je ovo još jedna istina o delovanju terorističke organizacije OVK na prostoru južne pokrajine.

- Sve zločine naređivale su vođe OVK, među kojima su se posebno isticali Tači i Veselji. Normalno, njihovi idejni tvorci bili su pojedinci iz SAD i pojedini centri moći iz Zapadne Evrope. Cilj je bio da se posle razbijanja SFRJ ponizi Srbija. Tači i Veselji nisu ubijali samo Srbe, već i Albance. Samo se nadam da je Sud za OVK prikupio dovoljno dokaza i da će suditi pravilno svima koji su naređivali i izvršavali ratne zločine - zaključuje Šljivančanin.

(Espreso.co.rs/Informer.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.