Izliv ekstremizma i mržnje prema Srbima: Situacija na KiM je zapaljiva!
Foto: Fonet / Nenad Orević

Stav vlade Srbije

Izliv ekstremizma i mržnje prema Srbima: Situacija na KiM je zapaljiva!

Marko Đurić je rekao da su nadležni organi na vreme upozoreni šta će se dogoditi u Suvoj Reci, ali da nisu na vreme reagovali
Objavljeno: 12:32h

Srbi još čekaju da uđu u Mušutište, Albanci ne prestaju sa napadima na policiju! (VIDEO)

On je naveo da oni koji predlažu da Savet bezbednosti UN prestane da se na tromesečnom nivou bavi analizom stanja na Kosovu i Metohiji treba da daju odgovor na pitanje da li je ovo navodna normalizacija na kojoj oni zasnivaju svoj predlog.

foto: Fonet/Dragan Antonić

- Srbija ne vidi ništa normalno u masovnoj manifestaciji mržnje prema Srbima, koji žele samo da se, iz verskih i komemorativnih razloga, okupe na zgarištima svojih kuća i razvalini svoje crkve. Ako se Srbima ne dozvoljava čak ni to, o kakvoj perspektivi srpsko-albanskih odnosa danas možemo da razgovaramo? - upitao je Đurić.

On je dodao i da bi Priština trebalo da zna da se mržnja ne može izlečiti suzavcem i pendrecima, već pozitivnim primerima, porukama pomirenja i kažnjavanjem podstrekača mržnje i etnički motivisanog nasilja, ali to nije realno očekivati jer "brojni pripadnici albanske političke elite su najglasniji ideolozi mržnje i ekstremizma na Kosovu i Metohiji".

foto: Zorana Jevtić

- Srbi će danas u Mušutištu, bez obzira na 'dobrodošlicu' koja im je priređena, biti na liturgiji, jer naš narod se Bogu molio i u težim vremenima, ne zazirući ni od većih opasnosti - naveo je Đurić.

U autobusima s reseljenim Srbima ima i oko 20 dece, a na ulazak u selo čekaju i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić.

Niko od nadležnih za sada nije potvrdio da će raseljeni Srbi stići do temelja porušene crkve u svom selu gde treba da se održi liturgija povodom obležavanja Velike Gospojine.

(Espreso.co.rs / Beta)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.