PO PRVI PUT: Tači u ponedeljak pred sudijama u Hagu!
Hašim Tači, Foto: AP / Visar Kryeziu

saopštili

PO PRVI PUT: Tači u ponedeljak pred sudijama u Hagu!

U optužnici se Hašim Tači tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovecnosti prema međunarodnom pravu

Objavljeno:

Do jučerašnji predsednik Kosova Hašim Tači, koji je između ostalog optužen za ratne zločine, prvi put će izaći pred sud u Hagu u ponedeljak, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova.

"Dana 9. novembra u 15.00 održace se prvo pristupanje sudu Hašima Tačija u sudnici Specijalizovanih veca Kosova u Hagu", navodi se u sopaštenju i precizira da je to prvo pristupanje sudu Tačija u predmetu sprecijalizovanih tužilaca protiv Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Optužnica protiv Tačija potvrđena je 26. oktobra 2020. a Tači je nakon predaje i juče prebačen u Hag i smešten u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu.

U optužnici se Hašim Tači tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovecnosti prema međunarodnom pravu.

"Prvo pristupanje sudu Hašima Tačija održace se na javnoj sednici. Tokom sednice za prvo pristupanje sudu sudija za prethodni postupak proverava da li su ispoštovana prava optuženog, uključujuci i njegovo pravo na pravno zastupanje, kao i da li optuženi razume optužbe za koje se tereti", saopšteno je iz Specijalizovanih veća.

U optužnici koju je podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova, sa sedištem u Hagu, Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi terete se da su izvršili zločine protiv čovečnosti sa ciljem sticanja i vršenja kontrole nad celim Kosovom, različitim sredstvima.

"Sva dela navedena u ovoj optužnici bila su deo široko rasprostranjenog ili sistematskog napada usmerenog na protivnike. Zločini su sledili dosledni obrazac, šire porodice i zajednice žrtava, i trebalo je da posluže kao upozorenje i da izvrše pritisak na ciljano stanovništvo", navodi se, između ostalog, u optužnici na 68 strana koju je potpisao tužilac Džek Smit.

U optužnici piše i da su četvorica optuženih, kao i drugi članovi te, navodi se, udružene zločinačke organizacije, u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine to radili na način koji je uključivao zastrašivanje, maltretiranje, hapšenje, mučenje, ubistava, kidnapovanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.