VISOKI DEČANI POD OPSADOM 20 GODINA: Manastir čeka povratak ukradene imovine, iguman ispričao šta preživljavaju!
Manastir Dečani / Ilustracija, Foto: Nikola Mladenović

KONFLIKT NA POMOLU

VISOKI DEČANI POD OPSADOM 20 GODINA: Manastir čeka povratak ukradene imovine, iguman ispričao šta preživljavaju!

Iako je nakon višedecenijskog procesa Ustavni sud još 19. maja 2016. doneo presudu da se imovina manastira upiše u zemljišnu knjigu, lokalne vlasti to nisu učinile do dana današnjeg

Objavljeno:

Ambasade SAD i Velike Britanije i kancelarije EU i OEBS-a zatražile su od prištinskih vlasti da konačno nakon čak četiri godine sprovedu presudu Ustavnog suda i manastiru Visoki Dečani vrate imovinu od 24 hektara.

Ipak, iguman manastira Sava Janjić nije optimista.

Iako je nakon višedecenijskog procesa Ustavni sud još 19. maja 2016. doneo presudu da se imovina manastira upiše u zemljišnu knjigu, lokalne vlasti to nisu učinile do dana današnjeg.

- Četiri godine je previše dugo. Poštovanje sudskih odluka nije pitanje izbora. Institucije odmah moraju da izvrše odluku o zemlji manastira Dečani. Može li se bilo koji građanin ili potencijalni strani investitor uzdati u kosovske sudove kada vlada bira da ignoriše autoritet suda - napisao je na Tviteru američki ambasador Filip Kosnet u Prištini.

Ove godine reagovala je i britanska ambasada i to preko Fejsbuka.

- Na godišnjicu odluke Ustavnog suda od maja 2016. kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad zemljom u okolini, još jednom pozivamo vlasti Kosova da ovu odluku sprovedu. Vladavinu zakona moraju da primene svi bez obzira na njihovu političku ili bilo koju drugu pripadnost - poruka je britanske ambasade.

Konačno, u zajedničkoj izjavi reagovali su i šefica Kancelarije EU na Kosovu, ambasadorka Natalija Apostolova i šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu.

- EU i OEBS kao članovi Saveta za sprovođenje i praćenje apeluju na kosovske vlasti da sprovedu presudu Ustavnog suda od 19. maja 2016. u slučaju spora u vezi sa zemljištem u Dečanu. EU i OEBS pozivaju opštinu Dečani i sve kosovske institucije da podrže vladavinu zakona kao jedan od stubova slobodnog i demokratskog društva - navodi se u zajedničkoj izjavi.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić ističe za "Blic" da je, bez obzira na sve apele međunarodne zajednice, situacija u vezi Dečana sve teža.

- Međunarodni predstavnici čvrsto stoje na poziciji odbrane prava manastira, ali lokalni klanovi pod jakim uticajem Ramuša Haradinaja su na ovom prostoru iznad zakona i ne poštuju ni odluke sudova ni zakone Kosova. Zato je prisustvo Kfora neophodno i zato manastir praktično već 20 godina živi u opsadnom stanju. Cilj ovih klanova nije samo da manastiru oduzmu njegovu imovinu već i da naprave autoput pored manastira. Ovih dana se ponovo otvaraju radovi na proširenju i postoji opasnost da se nastave i u zaštićenoj zoni oko manastira, što je zabranjeno zakonom - naglašava Janjić za "Blic".

Iguman podseća da su protiv Visokih Dečana godinama vršeni brojni pritisci kako bi se "monaštvo proteralo i manastir uništio".

- Imali smo četiri minobacačka napada nakon završetka rata, a 2016. osujećen je teroristički napad hapšenjem grupe naoružanih Albanaca za koje je utvrđeno da su bili pripadnici ISIS-a. Zato je manastir Dečani do danas jedini objekat SPC na KiM koji je pod zaštitom Kfora - podvlači Janjić.

Iguman Sava Janjić apostrofira da su pre dve godine svi ambasadori i predstavnici EU zemalja u Prištini poslali jasnu poruku iz Dečana da se zakon mora poštovati.

- Za sada se radovi na autoputu prema Crnoj Gori vrše oko zaštićene zone i postoji jasna namera da se međunarodna zajednica i manastir dovedu pred svršen čin. Međunarodna zajednica svaku dalju podršku institucijama u Prištini trebalo bi konkretnije da uslovi. Američki Stejt department je u svom izveštaju postavio pitanje zašto nisu preduzete mere protiv čelnika opštine Dečani - kaže on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.