KO JE KO U PRIŠTINSKOJ POLITICI? Predstavljamo NAJVAŽNIJE IGRAČE na političkoj sceni Kosova
Svako ko zasedne u vruću fotelju moraće da se bori sa mnogo problema koji uključuju veliko siromaštvo i nezaposlenost, Foto: Printscreen

oni su sada in

KO JE KO U PRIŠTINSKOJ POLITICI? Predstavljamo NAJVAŽNIJE IGRAČE na političkoj sceni Kosova

3 kandidata dolaze iz redova OVK, 2 koja nisu ratovala možda imaju i radikalnije stavove od njih...

Objavljeno: 16:16h
Dejan Katalina

Izbori na Kosovu su sve bliži, a spisak kandidata za premijersko mesto se uvećava. Ono što se može na prvu loptu zaključiti jeste da nijedan od njih nije po meri Srba, a ostaje da se vidi, u odnosu na rezultate, da li će biti po meri Albanaca, koji se takođe ne nalaze u zavidnom položaju.

Svako ko zasedne u vruću fotelju moraće da se bori sa mnogo problema koji uključuju veliko siromaštvo i nezaposlenost, ogromnu bežaniju stanovništva na Zapad, ali i regulisanje odnosa sa Srbijom i međunarodnom zajednicom.

Kao i na ranijim izborima, najveći broj jakih kandidata dolazi iz redova OVK, ali čak i oni koji nisu nosili uniformu tokom devedesetih nemaju manje radikalne stavove, barem kada je Srbija u pitanju.

Ko su najjače face?

foto: Prentscren, Fejsbuk

Kadri Veselji (51), kojeg zovu i Gospodarom Kosova, predsednik je DPK i do sada je u dva mandata obavljao i funkciju predsednika kosovskog parlamenta. Veselji je jedan od osnivača bivše Oslobodilačke vojske Kosova, a posle rata na Kosovu bio je rukovodilac Obaveštajne službe Kosova koja je proizašla iz bivše OVK. Trenutno je na doktorskim studijama u Sloveniji.

foto: Facebook

Ramuš Haradinaj (51), premijer u ostavci i lider ABK bio je jedan od najpoznatijih komandanata bivše Oslobodilačke vojske Kosova zadužen za operativnu zonu Dukađini. Bio je premijer Kosova u mandatu 2004. do 6. marta 2005 godine, kada je podneo ostavku i dobrovoljno otišao u Haški tribunal, nakon što je dan ranije dobio optužnicu za navodne ratne zločine. U dva suđenja pred Haškim tribunalom Haradinaj je oslobođen svih optužbi. Za premijera je ponovo izabran 2017, godine i ostavku je ponovo podneo kada je dobio poziv od Specijalnog suda da se pred tužilaštvom pojavi u svojstvu osumnjičenog.

foto: Profimedia

Kandidat Socijaldemokratske inicijative, ANK i Partije pravde, Fatmir Ljimaj (48) je zamenik premijera u ostavci. I on je bio jedan od najpoznatijih komandanata bivše OVK. Posle rata jedan je od osnivača Demokratske partije Kosova, koju je napustio 2015. godine, kada je formirao stranku na čijem je čelu. Ljimaj je takođe bio optužen za ratne zločine pred Haškim tribunalom ali je oslobođen svih optužbi. I na Kosovu je nekoliko puta bio optuživan za korupciju i za ratne zločine ali je takođe oslobođen svih optužbi. Magistar je pravnih nauka.

foto: Printscreen

Najmlađa među kandidatima za premijera je Vjosa Osmani (37) koja je doktor pravnih nauka i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini, na R.I.T Kosovo i na Univerzitetu u Pitsburgu, u SAD. Bila je poslanica u tri poslednja saziva Skupštine Kosova, a prethodno šefica osoblja predsednika Kosova kada je tu funkciju obavljao Fatmir Sejdiu. Na poslednjim izborima za poslanike Skupštine Kosova Osmani je sa 60 hiljada glasova postigla najbolji rezultat među ženama. U poslednjem sazivu Skupštine Kosova je bila predsednica skupštinskog Odbora za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije.

foto: Printscreen

Jedan od najjačih kandidata je svakako Aljbin Kurti (44), lider pokreta Samoopredeljenje, inače oženjen Norvežankom Ritom Augestad Knudsen. Aktivan je u političkom životu još od studentskih dana. Ovdašnjoj javnosti je pak poznatiji po bacanju suzavca u kosovskom parlamentu, zbog čega je i hapšen. Sa druge strane, on nije jedan od onih kome se može pripisati učešće u ratu na KiM tokom devedesetih godina prošlog veka, niti povezanost sa terorističkom OVK, što je slučaj sa aktuelnim kosovskim liderima. On je bio jedan od onih koji su svojevremeno bili protivnici režima Slobodana Miloševića. Krajem devedesetih bio je i portparol albanskih studenata i jedan od organizatora studentskih protesta baš protiv njega, što ga je koštalo tri godine života koje je proveo u zatvorima u Lipljanu i Požarevcu. Osuđen je za terorizam. Na kratko, krajem devedesetih, bio je zaposlen i u kabinetu Adema Demaćija, koji je inače bio politički lider OVK. Poznat je kao žestok kritičar međunarodne zajednice i UNMIK-a, i to ga osećanje nije napustilo godinama kasnije. Možda je to bio jedan od razloga što ga, kako su spekulisali kosovski mediji, ista ta međunarodna zajednica nije želela u bilo kojoj vlasti na KiM.

Što bi se reklo - novi kandidati, isti Kur.. ti, zar ne?

BONUS VIDEO:

Lutrija je preći raskrsnicu u Futogu (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.