"GROBLJA PUNA FLAŠA, IZMETA I OTPADAKA"! Mučna fotografija iz Peći izazvala GNEV kod Srba (FOTO)
Slika sa lica mesta, Foto: Printscreen/twitter/@nedjosrbija123, Google maps

STRAHOTNO

"GROBLJA PUNA FLAŠA, IZMETA I OTPADAKA"! Mučna fotografija iz Peći izazvala GNEV kod Srba (FOTO)

Tuga i sramota

Objavljeno:

Srpsko gradsko groblje u Peći uništeno je do temelja! Kako se može videti na potresnim fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, spomenici su razbijeni i oboreni, dok je kapela u stanju raspada!

"Groblje i Kapela u Peći. Dobri neki ljudi ovi Šiptari i mrtvi im smetaju", stoji u opisu iznad fotografija rujine!

- U Kosovskoj Mitrovici ima muslimansko groblje na ulazu u grad iz pravca Zvečana. Nikada nikome nije palo na pamet ni kamen da baci, a kamoli bilo šta drugo. Tu se i dan danas sahranjuju šiptari, nikome ne pada na pamet bilo šta da uradi. Nismo stoka, mi smo i dalje ljudi

- Inače sam video na samom ulazu, jednu grobnicu razvaljenu. U toj grobnici je bilo flaša, izmeta, otpadka i ko zna čega. Mučno je bilo gledati, a kamoli slikati. Postoje groblja na KiM na kojima su njive, voćnjaci itd. Ovo je ono to me najviše pogađa, samo su neki od komentara izrevoltiranih korisnika.

Monasi, sveštena lica i Srbi na Kosovu podsećaju da se ne sme zaboraviti da Albanci satirali srpske manstire i crkve i skrnavili, lomili, spaljivali i zatrpavali smećem srpska groblja.

Srbi i danas na grobove svojih najmilijih odlaze sa ogromnim strahom od toga šta će tamo zateći. O tome da Albancima grobovi nimalo nisu sveti i da im i mrtvi Srbi smetaju, svedoči i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić. - Skrnavljenje srpskih pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji nije samo pitanje skore posleratne prošlosti već se nastavlja. To su slike koje se mogu videti na brojnim našim grobljima i danas, zato će eventualno nagrađivanje Kosova članstvom u Unesku biti najveća ironija - kaže on.

Iako ne postoje precizni podaci, računa se da su od dolaska međunarodne vojne i civilne misije na KiM, polovinom 1999. godine do početka 2015, Albanci uništili i polomili na 280 srpskih grobalja više od 10.000 spomenika. Na celoj površini Kosova i Metohije danas nema nijednog čitavog srpskog groblja. Mnoga su u potpunosti spaljena, neka preorana, pretvorena u deponije, pašnjake i utrine, pa i njive. Od spomenika su pravljene staze i ograde oko kuća.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.