Stejt Department: Dijalog između Kosova i Srbije usredsređen na uzajamno priznanje!
Foto: Profimedia

SAOPŠTENJE

Stejt Department: Dijalog između Kosova i Srbije usredsređen na uzajamno priznanje!

Predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti otputovali su u Vašington kako bi potpisali energetski sporazum između Prištine i "Milenijum ćelendž korporejšn" vredan više od 200 miliona dolara

Objavljeno:

Tokom sastanka državnog sekretara Entoni Blinkena sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem razgovarano je i o značaju dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji je usredsređen na međusobno priznanje, na putu ka evroatlantskim integracijama", navodi se u saopštenju portparola Stejt Departmenta Neda Prajsa.

Portparol Prajs ističe dalje u saopštenju "da je sekretar Blinken tokom susreta istakao trajno partnerstvo između Sjedinjenih Država i Kosova i da se zahvalio kosovskim lidera na podršci Ukrajini, kao i na dobrodošlici Avganistancima".

Predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti otputovali su u Vašington kako bi potpisali energetski sporazum između Prištine i "Milenijum ćelendž korporejšn" vredan više od 200 miliona dolara.

Aljbin Kurti
foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Kurti posle sastanka sa Blinkenom

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je tokom sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom razgovarano i o dijalogu, kao i da je Kosovo posvećeno postizanju sporazuma usredsređenog na međusobno priznavanje, prenosi Klan Kosova.

Ovo se zove spasavanje žive glave: Jedan momak kroz šber drugi kroz prozor poplavljenog automobila

- Zajedno sa predsednikom Osmanijem, u pratnji našeg ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama Ilira Dugolija, sastali smo se sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom - rekao je Kurti.

Kurti je naveo da su „sa sekretarom Blinkenom razgovarali o dobrom upravljanju, borbi protiv kriminala i korupcije, ekonomskom razvoju i socijalnoj podršci kao odgovoru na potrebe građana Republike".

- Istakli smo naše odlične bilateralne državne odnose i mogućnosti za njihovo unapređenje, posebno na ekonomskom planu sa više investicija i na komercijalnom planu sa više razmene. Razgovarali smo i o demokratizaciji regiona i jačanju vrednosnih i političkih saveza za suočavanje sa uticajima i opasnostima koje prete Zapadnom Balkanu. Članstvo Kosova u NATO programu Partnerstvo za mir i podizanje odbrambenih i bezbednosnih kapaciteta i kapaciteta Kosova doprinelo bi održivom miru i dugoročnoj stabilnosti celog regiona - dodao je on.

Albin Kurti
foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da su razgovarali "o temama koje se odnose na uspeh Kosova i njegovu budućnost u međunarodnoj areni, kao i da je pokrenuto pitanje uloge koju Rusija ima u našem regionu sa ciljem da preko svog satelita, Srbije, destabilizuje Balkan, a potom i ceo kontinent".

Osmani je istakla da bez podrške SAD Kosovo ne može imati uspeha ni u prijemu u međunarodne organizacije.

(Espreso/Kosovo online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.