IZDATO ADMINISTRATIVNO UPUSTVO: Tiče se TABLICA na Kosovu!
Ilustracija, Foto: Youtube printscreen

Priština je odlučila da uvede obavezu preregistracije

IZDATO ADMINISTRATIVNO UPUSTVO: Tiče se TABLICA na Kosovu!

U međuvremenu, Priština je izdala uputstvo za preregistraciju, što se tumači kao pokazatelj da se o takve odluke ne odustaje

Objavljeno:

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je administrativno uputstvo, koje detaljno objašnjava uslove i potrebnu dokumentaciju za preregistraciju vozila sa "PR", "KM”, “PZ”, “GL”, “UR”, “PE” i "DA" ili "ĐA" na RKS, čime praktično otpočinje nova faza u sporu oko tablica koji je dodatno uzburkao i inače krhke odnose Beograda i Prištine.

Podsetimo, kosovska vlada odlučila je da ne priznaje validnost srpskih dokumenata 29. juna, i najavila da onima koji imaju srpska lična dokumenta neće dozvoliti da pređu administrativnu liniju. Takođe, osim nepriznavanja ličnih karata Republike Srbije, Priština je odlučila da uvede obavezu preregistracije vozila sa srpskim oznakama gradova na KiM na registarske tablice RKS.

Ta odluka izazvala je burne reakcije iz Beograda, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tada da u odlukama o registarskim tablicama i ličnim kartama izdatim u Srbiji, Priština ima podršku velikih zapadnih sila, pre svega Velike Britanije i Nemačke, ali i svih drugih zemalja Kvinte. On je rekao da je Priština dala rok do kraja septembra, a da to znači da posle planiraju opšti napad na sever Kosova.

Posledice odluke kosovske tek će se videti sa mesecima koji dolaze. Ipak, nakon oštrih političkih rekacija iz Beograda i "tišine iz međunarodne arene", ono što je izašlo na videlo manje se tiče visoke politike, a mnogo više života običnih ljudi, Srba na Kosovu.

Nove mere, složni su u oceni sagovornici koji su nedavno govorili Euronews Srbija sa KiM, ali i iz centralne Srbije, upravo gađaju njih. Njima će život biti teži i komplikovaniji, a najviše onda kada se nađu u teškoj i ugrožavajućoj situaciji - kada im bude potrebna zdravstvena pomoć.

Nakon što su se prve političke rekacije, ili njihov izostanak, razmotale, ključno pitanje koje Srbi sa Kosova postavljaju jeste kako će se preregistrovati i uopšte funkcionisati vozila i rad javnih preduzeća iz srpskog sistema, a pre svega vozila zdravstvenih institucija. Odgovora za sada nema, ali različitih očekivanja ne manjka.

U međuvremenu, Priština je izdala uputstvo za preregistraciju, što se tumači kao pokazatelj da se o takve odluke ne odustaje. U uputstvu koje je danas objavljeno u Prištini navodi se da se odluka o preregistraciji odnosi na sva vozila registrovana od 10. juna 1999. godine do 21. aprila 2022.

Za registraciju vozila sa ovim tablicama potrebna su sledeća dokumenta: uverenje o registraciji vozila, potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila, polisa osguranjua, lična isprava Republike Kosovo, važeća vozačka dozvola i dokaz o plaćanju putene i ekološke takse.

Izuzetak su vozila koja poseduju uverenje o registraciji sa važećim rokom u trenutku podnošenja zahteva za registraciju sa registarskim tablicama RKS, nisu u obavezi da dostave potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila.

Napominje se i da se registracija vozila vrši u elevantnom Centru za registraciju vozila gde vlasnik ima prebivalište.

Prilikom registracije vozila sa registarskim tablicama RKS sa registarskih tablica “PR”, “KM”, “PZ”, “GL”, “UR”, “PE” i “DA” ili “ĐA”, vlasnik vozila je u obavezi da ove registarske tablice i uverenje o registraciji vozila, predaje u CRV-u, u kojem vrši registraciju.

Takođe se precizira da oni vlasnici vozila koji ne poseduju tablice usled toga što su iste izgubili ili su im ukradene, a žele da vozilo preregistruju na RKS, moraju da uz dokumentaciju prilože i izveštaj iz policije.

Naglašava se i da će sva vozila registrovana prema ovom Administrativnom uputstvu podleći procesu provere, tako što će Centar za registraciju vozila poslati skeniranu kopiju dosijea registracije vozila Direkciji za registraciju vozila u okviru Agencije za civilnu registraciju.

Tablice
foto: Youtube printscreen

U dokumentu, međutim, nije navedeno koliko će one koji se odluče da preregistruju vozilo koštati da to učine.

Administrativno uputstvo stupa na snagu od dana objavljivanja u Službenom glasniku (8. jul) i važi do 30. septembra 2022. godine, kada je i krajnji rok za preregistraciju vozila sa srpskih tablica na RKS.

Ovakav jednostrani potez Prištine direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je kao direktni udar na sve Srbe i južno i posebno severno od Ibra.

"Srbi sa Kosova i Metohije neće dozvoliti da budu proganjani, ubijani i da im se oduzima legitimno stečena imovina i to dobro treba da znaju svi i u Prištini i Briselu", poručio je Petković.

Nakon što je objavljeno kako će se vršiti preregistracija vozila sa srpskim tablicama, i dalje nema objašnjenja šta će se desiti sa vozilima u vlasništvu javnih preduzeća Republike Srbije, bolnica, domova zdravlja i škola koje funkcionišu u srpskom sistemu.

(Espreso / Euronews Srbija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.