MIKINA ŠKOLA IMALA 5 STROGIH PRAVILA: Svi su morali da ih se pridržavaju, pričalo se o intimnim odnosima
Miroslav Mika Aleksić, Foto: Stefan Stojanović

šok

MIKINA ŠKOLA IMALA 5 STROGIH PRAVILA: Svi su morali da ih se pridržavaju, pričalo se o intimnim odnosima

Aleksić je optužen za četiri krivična dela silovanja

Objavljeno:

Nastavak suđenja vlasniku škole glume Miroslavu Aleksiću, optuženom za više silovanja i polnih uznemiravanja polaznica njegove škole, zakazan je za danas u Višem sudu u Beogradu. Aleksić je u sud stigao nešto pre 10 sati.

I ovaj put je suđenje obeležilo opominjanje Miroslava Aleksića od strane sudije jer se udaljavao od predmeta optužnice, kao i manje prepirke između advokata odbrane i punomoćnice oštećenih. U početku svog obraćanja, Aleksić je rekao da je u okviru svog dramskog studija gradio odnos poverenja.

- To je mala produkcijska kuća, a produkt njenog rada je toliko primećen. Sa jednog tako malog mesta izašlo je toliko vrednih i talentovanih ljudi. Ovo je era glumaca, a kako su glumci najuočljiviji, tako je dramski studio bio vidljiviji od produkcijske kuće. U javnosti se to doživljavalo kao škola glume, ali glumački deo je senka koja stoji nad svim ostalim.

On je dodao da je kancelarija njegovog advokata Zorana Jakovljevića skupila video izjave poznatih glumaca u kojima oni govore o dramskom studiju u periodu od podizanja optužnice do sada. On je upitao da li je moguće da se ti snimci emituju kako bi se videlo kako ti ljudi doživljavaju stvar srca.

Sudija je na to odgovorio da su dokazi usvojeni i da ni tužilac ni oštećene ne spore da je bilo i lepih stvari, i dodao da će tokom narednih ročišta biti prikazani dokazi i da o tome treba da govore svedoci.

- U optužnici se navodi rečenica da je "bilo i lepih stvari", ali to meni deluje cinično i da namera nije dobra. Svih sedam devojaka govorile su da su u školi učile šta je moral i poštenje, da su volele da idu u školu, kao i da su tu učile o stvarima o kojima nisu pričale sa drugarima i zbog osećaja pripadnosti - rekao je Aleksić i dodao da su oštećene u optužnici navele da je okidač da se okupe bio poziv Milene Radulović.

Milena Radulović
Milena Radulovićfoto: Nebojša Babić

Aleksić je dodao da je stvar srca označena kao društvena opasnost.

- To su uradili sada i radiće i ubuduće, naći će oni neku drugu stvar srca, stvaranje moralne panike je širenje novog pokreta. Boriću se do kraja, ja sam deo ovog naroda i kulture.

Aleksić je naveo da su postojala usmena i napisana pravila.

- Prvo od pravila bio je citat iz Jevanđelja, koji je značio da u startu treba da shvate da nemaju poziciju kao kod kuće i da sve ne počinje i ne završava se sa njima. Drugo pravilo bilo je "ne ljutim se što me lažete, nego što mislite da vam verujem" - rekao je Aleksić.

Iako je nameravao da obrazloži svih 5 pravila, on je prekinut od strane sudije koji je rekao da će pri saslušanju svedoka biti provereno da li su one dobro razumele njegova pravila. Sudija je istakao da "nismo u dramskom studiju i nismo u obavezi da slušamo pravila".

Na repliku advokata Zorana Jakovljevića, koji je istakao da je bitno da Aleksić iznese pravila jer se ona u optužnici izvrću, sudija je odgovorio da se odbrana iznese onako kako je prethodno rekao. Zbog toga je Aleksić nabroja još tri pravila.

Jedno od njih je da u grupi nema zaljubljivanja jer to kvari drugarstvo. Četvrto da se u grupi navija za OFK Beograd. I peto da u grupi vlada samoupravljanje, što je, kako kaže, odbrana svih prethodnih pravila kako ih ne bi narušila neka druga pravila.

Aleksić je istakao da su postojala pravila oblačenja i ponašanja i da je bitno da su ona važila i van studija.

Iva Ilinčić
Iva Ilinčićfoto: Nemanja Nikolić

- Devojčice su morale da budu ženstveno obučene, dečaci da nose cipele, a ne patike, zbog poštovanja jer imaš sestru i majku, obavezu da posle časa drugaricu otpratiš kući i to treba da uradiš u košulji. Govorio sam im da je moderno samo ono što ti lepo stoji i da ne mogu da prate trendove.

Aleksić je naveo da u optužnici stoji da se sve dešavalo u večernjim časovima i istakao da je to normalno jer su svi oni učenici.

- Osim toga, časovi su bili uveče i zato što im je tada povećana pažnja, a veče je odabrano iz organizacionog i praktičnog razloga, a ne zbog misterije.

Na optužbe da je sa njima razgovarao i o seksualnim odnosima, Aleksić je istakao da "smo u 21. veku i to nije nešto što je u tom momentu njima bilo nepoznato".

- Ovo što se radi u optužnici je ružno. U stvarnosti se sve desilo suprotno. Ne mogu da verujem da je jedan mladi um sposoban da to obrne. Pričalo se i o seksu na način koji je njima bio potreban. Oni su nametali te teme, ja sam postavljao pitanja, oni su vodili razgovor. Ne znam zašto se sve obrće, mislim da je to u domenu ljudskog zla, a sigurno je da se radi o projektu protiv mene.

Aleksić je dodao da je u prostoru dramskog stugija sve bilo javno i da je ovo što oštećene rade sahrana glume.

- Te devojke su ušle na društvenu pozornicu i tu su htele da glume važnu ulogu.

On je napomenuo da u periodu od 2011. do 2019. godine postoji rupa od 3 godine tokom koje je niko nije optuživao za silovanje i polno uznemiravanje. Takođe je dodao da su oštećene kroz završnu godinu i ono što su navodno doživele sa njim prolazile u različito vreme, a da to opisuju kao da je sve bila ista situacija u isto vreme.

- U zapisima u ispitivanju svedoka one sebe 6 puta označavaju kao devojčice, 67 puta su upotrebile reč "deca", od toga su 17 puta za sebe govorile da su deca, a bile su najstarije u grupi. Punomoćnici su takođe upotrebljavali reč deca, iako se radi o osobama od 17 do 19 godine, koje oni posmatraju kao devojčice i decu. Citirajući optužnicu rekao je da su krivična dela izvršena u vreme kada su neke od oštećenih bile maloletne i zapitao se zbog čega neke kada su sve osim jedne imale 17 godina.

- U optužnici se navodi da je okrivljeni na sve oštećene primenio identičan način izvršavanja dela. Milena Radulović je rekla da sam je jednom rukom uhvatio za kosu, u potiljačnom predelu, jako je stegao i nagnuo se ka njoj, i ugurao svoj jezik u njena usta - rekao je Aleksić i dodao je da i svaka druga devojka na isti način opisala da ju je ljubio grubo, držeći je za potiljak i koristila rečenicu da joj je gurao jezik u usta.

- Ovo su obrazovane devojke, ja znam kako one govore, a sve ove izjave su identične. Njihove izjave su potvrda da je ovo zadatak naučenih tekstova. Pripreme su timski organizovane i uključivale su psihologe, nevladine organizacije, policajce, novinare. Oni nikada u svojim iskazima nisu govorile "gurnuo mi je jezik u usta", već su govorile "ljubio me je".

Aleksić je u iznošenju svoje odbrane rekao da su devojke koje su ga optužile za polno uznemiravanje takođe imale identične izjave u kojima su opisane scene da su one plakale, a on ih potom zagrlio, pa hvatao za zadnjicu.

- Ispadne da je lajt motiv svega ovoga hvatanje za zadnjicu, i to su iznele devojke koje nisu doživele silovanje već navodno polno uzmeniravanje. One jedna od druge prepisuju sećanje o nečemu što se nikada nije dogodilo. Završetak je svaki put isti, tužilac u optužnici citira reči koje ja nisam izgovorio i reči koje one nisu rekle u svojim izjavama i navedeno je da je nakon svakog slučaja silovanja ili polnog uznemiravanja devojkama naređeno da idu na scenu ili idu kući - rekao je Aleksić i dodao da je mesto dešavanja uvek isto i da počinje pozivanjem u kancelariju koja je označena kao jedino mesto izvršenja krivičnog dela.

S obzirom na to da je Aleksić zbog preopširnog izlaganja više puta prekinut od strane sudije, njegov advokat istakao je da mu sud stalnim seckanjem rečenica urušava koncept odbrane.

Aleksić je rekao da su Milenini iskazi preslikavanje serije "Seks i grad" i dodao da je neverovatno kako se sve poklapa.

Dok je govorio o N. V, istakao je da je i ona imala priču o zagrljajima i hvatanju za zadnjicu, i dodao da je vežbe sa zagrljajima koje su radili na časovima, kada su momci, misleći da je to duhovito, spuštali ruke na njihove zadnjice, plasirala na njega.

- Ona je imala konstantnu potrebu da laže. Nisam verovao da će laži doći do patologije, ali se to desilo. Takođe, optužnica navodi da su sve bile uplašene i zbunjene, a to ne postoji u njihovim izjavama. Interesantno je da se optužnica ne poklapa sa njihovim iskazima, ali da se njihove međusobne izjave potpuno podudaraju.

Aleksić je dodao da svedoci odbrane imaju snimljene dokaze koje će da prilože tokom svedočenja.

- Toliko je dokaza koji mogu da ocrne njih same. Takođe smatram da najbolja drugarica oštećene nije odgovarajući svedok u njenu korist.

Dotakao se i oštećene M. Ć, za koju je naveo da je pokušala da kaže da je u trenutku navodnog zlostavljanja imala 17 godina, a da joj se sve dogodilo u 18. godini.

- Do kraja je vođena borba koja od njih ima 17, a koja 18 godina. Mislim da mi ona nije oprostila što sam joj rekao da nema dara za režiju. Navela je da sam posle časa pri izlasku iz dramskog studija pogasio svetla, dodirivao je, gurao joj ruke u donji veš. Međutim, svetla jesam pogasio jer smo izlazili napolje, ali su ostala upaljena još dva neonska svetla čiji se prekidač nalazi kod izlaznih vrata i koja ja nisam mogao da ugasim ako sam, kako ona kaže, išao iza nje.

Aleksić je istakao da su M. Ć. i on nakon izlaska iz dramskog studija sedeli na klupi čekajući autobus i razgovarali o režiji.

- Rekao sam joj da može da upiše režiju sa lakoćom, ali da nije za to, da nije reditelj i da to nikada neće biti. "Je l to razlog zašto si prijavila. Zašto si sve ispričala u stilu neke režije, da li je to razlog koji ti je, kako kažeš, uništio detinjstvo, a tada si imala 19 godina".

Dodao je da ne zna šta se dogodilo sa memorijom M. Ć. koja je izjavila da se od momenta izlaska iz studija do dolaska kući ne seća ničega.

- Viđali smo se kasnije u nekim situacijama i razgovarali smo normalno. Ko se tako ponaša posle silovanja?

Podsećamo, na prethodnom ročištu Alčeksić je duže od tri sata iznosio svoju odbranu. Više puta ga je prekidao sudija jer je opširno pričao, a nije se dotakao optužnice i dobio je opomenu za to. Pobunio se njegov branilac koji je rekao da odbrana smatra da u ovom predmetu nema dokaza i da je Aleksićevo izlaganje objašnjenje kako se nedostatak dokaza medijski spinovao.

Aleksić je tada rekao da o optužnici može da govori na samo jedan način, i nazvao ju je greškom.

Aleksić je optužen za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva takode kvalifikovana u produženom trajanju.

Njega je prva za seksulano zlostavljanje prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo se optužbama protiv njega pridružila Iva Ilinčić, pa i druge devojke.

Uhapšen je 16. januara i do 10. septembra je bio u pritvoru, koji mu je tada zamenjen kućnim pritvorom uz elekronski nadzor. Apelacioni sud u Beogradu, inače, potvrdio je početkom avgusta u celosti optužnicu protiv Aleksića.

Bonus video:

00:13

KOLIKA RIBETINA! AJKULA, ŠTA LI JE?! ZAŠTO JE MRTVA: Beograđani dele snimak sa Ade Ciganlije

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.