"NE BUDI KAO MIKI": MUP pokrenuo neobičnu, ali POUČNU kampanju o VRLO VAŽNOM PROBLEMU (VIDEO)
"Ne budi kao Miki", Foto: Instagram / Mup Srbije

Budite pametni

"NE BUDI KAO MIKI": MUP pokrenuo neobičnu, ali POUČNU kampanju o VRLO VAŽNOM PROBLEMU (VIDEO)

Ukoliko misliš da paljenje petardi i pirotehničkih sredstava predstavlja bezazlenu dečju igru, razmisli još jednom

Objavljeno: 14:15h

Na pragu još jedne praznične sezone, dok se pripremaš da proslaviš sa svojim najmilijima - svojom porodicom i prijateljima - MUP te poziva da "Ne budi kao Miki. Slaviš srcem, ne oružjem".

Mup Srbije
foto: Instagram / Mup Srbije

Ovim povodom su osmislili zanimljivu kampanju kojom građanima Srbije poručuju da razmisle da li žele da budu oni koji će pokvariti žurku.

Objavljeni su i spotovi koji nam jasno stavljaju do znaja šta može da se desi ukoliko ne pazimo, i ne vodimo računa o svojoj i tuđoj bezbednosti.

Spotovi opisuju situacije koje mogu da krenu po zlu kada koristite pirotehnička sredstva, ili pucate iz vatrenog oružja. Navodi se i nekoliko slučajeva koji su se završili sa ozbiljnim povredama.

Mup Srbije
foto: Instagram / Mup Srbije

I zato, ukoliko misliš da paljenje petardi i pirotehničkih sredstava predstavlja bezazlenu dečju igru, razmisli još jednom.

Početkom 2021. godine, u selu Pučile, Bosna i Hercegovina, ranjena su dva dečaka tokom igre sa petardama; jedan od njih dvojice smešten je u bolnicu sa teškim povredama šake. Jednoj 10-godišnjoj devojčici ugrožen je život kada je gost na porodičnoj proslavi u Čačku, Srbija, aktivirao eksplozivnu napravu. Devojčica je u životnoj opasnosti prevezena u bolnicu sa povredama grudnog koša.

Pirotehnička sredstva su vrsta eksploziva, te samim tim sa njima treba rukovati krajnje oprezno. Na žalost, čak i tamo gde su zakonom dozvoljena, pirotehnička sredstva često se kupuju na ulici od nelegalnih dobavljača - uličnih prodavaca. Kvalitet ovih eksplozivnih naprava je upitan, a uslovi njihovog čuvanja i skladištenja neregulisani. Da li stvarno želiš da njihovim korišćenjem rizikuješ svoju bezbednost, ili još gore - bezbednost nekog koga voliš?

Iako je slavljeničko pucanje nedozvoljeno širom Zapadnog Balkana, a korišćenje pirotehničkih sredstava zabranjeno ili ograničeno u mnogim jurisdikcijama, zvuci vatrenog oružja, petardi, vatrometa i ostale pirotehnike u vreme praznika gotovo su redovna pojava.

- U isto vreme, ne može se poreći činjenica da su i vatreno oružje i pirotehnička sredstva veoma opasni. Ovo nam je poznato jer smo svake godine svedoci velikog broja smrtnih slučajeva, ranjavanja, štete na imovini kao i hapšenja kao rezultat slavljeničkog pucanja. Zato, ukoliko se spremaš za predtojeća slavlja uz nonšalantan stav kako se „ništa loše neće dogoditi“ - imaj u vidu neke događaje koji se jesu dogodili nekima koji su mislili baš kao i ti - piše u saopštenju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.