LEVA RUKA, DESNI DŽEP: Zašto su klubovi u Srbiji svačiji i ničiji? (FOTO)
Foto: Saša Pavlić Koky

nema kontrole!

LEVA RUKA, DESNI DŽEP: Zašto su klubovi u Srbiji svačiji i ničiji? (FOTO)

Neraskidiva veza članova uprava klubova, vođa navijača, biznisa i političara jedan je od razloga zašto su najveći klubovi u Srbiji i dalje svačiji i ničiji..
Objavljeno:

Na osnovu zvaničnih podataka jasno može da se utvrdi da je na primer Crvena zvezda isplatila procenat od tri posto agenciji ili pojedincu koji nisu zvanično i javno posredovali u prodaji igrača. Zvezda navodi da je da je za posredovanje prilikom transfera igrača Predraga Rajkovića u FK Makabi Izrael bio angažovan posrednik Lanigan Management i da je ugovorena naknada u iznosu od 90.000 evra. Ovakav podatak je neobičan jer je u javnosti poznato da je menadžer Predraga Rajkovića bio Zoran Stojadinović koji je zajedno sa njim otputovao u Tel Aviv. Tada je Stojadinovic rekao, a mediji preneli, da od Zvezde neće uzeti nijedan evro provizije od obeštećenja koje pripada Zvezdi.

foto: Filip Plavčić

Ostalo je nejasno zašto je i kome Zvezda isplatila ovaj iznos kao procenat za transfer ako menadžer fudbalera Rajkovića taj novac nije hteo da naplati od Zvezde. Fudbalski menadžeri rade svuda u svetu, veoma su važna karika u sistemu kupoprodaje fudbalera i to nije sporno. Postoje oni koji se godinama uspešno bave ovim poslom, njihov interes je da igrača prodaju u najbolji mogući klub, po najboljoj mogućoj ceni. Na taj način uvećavaju svoju zaradu jer naplaćuju procenat od ove prodaje, ali i donose više novca za klub iz kojeg igrač odlazi. Takvim menadžerima važno je da li njihov igrač igra sredini u kojoj može da se razvija i napreduje, čime mu i vrednost raste, kao i njihov procenat prilikom dalje prodaje. Činjenica da je proces često bio potpuno nekontrolisan doveo je do toga da u posao uđu mnogi sa kriminalnim dosijeima. Sistem u kojem pravila ne postoje, godinama je usavsrsavna za brojne zlopotrebe.

Ceo tekst pročitajte ovde. (Espreso.co.rs / Insajder)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.