POKRENUTA PETICIJA PROTIV SAJBERBULINGA! Kikin zakon zaustavlja nasilje na internetu?
Sahrana Kike Đukić, Foto: Ana Paunković / Printscreen

kazne

POKRENUTA PETICIJA PROTIV SAJBERBULINGA! Kikin zakon zaustavlja nasilje na internetu?

Socijalni psiholog Vesna Tomić kaže da podržava sve što će institucionalno da reguliše socijalno-agresivno ponašanje

Objavljeno:

Tragična smrt poznate jutjuberke Kristine Kike Đukić otvorila je pitanje psihološkog zlostavljanja i patološkog maltretiranja pojedinaca na društvenim mrežama, pa je grupa građana na sajtu Peticije.onlajn zatražila donošenje Kikinog zakona, koji bi dodatno regulisao i sankcionisao sve učestalije internet nasilje i sajberbuling!

Kristina Kika Đukić
foto: Instagram

- Nasilje na internetu, prevashodno nad mladim osobama, decom i osobama koje ostvaruju egzistenciju od proizvodnje sadržaja na društvenim mrežama, poprimilo je ogromne razmere. Epidemija psihopatološkog ponašanja, emotivnog i psihološkog maltretiranja pojedinaca, kao i pretnje fizičkim nasiljem, postali su svakodnevna pojava. Kap koja je prelila čašu je tragična smrt Kike Đukić, koja je podlegla pritiscima svakodnevnog maltretiranja na društvenim mrežama i digla ruku na sebe. Nasilje koje je svakodnevno godinama vršeno nad ovom mladom devojkom, koja je okončala život u 21. godini, ne prestaje ni nakon njene smrti. Poplava komentara i nakon ovog tragičnog događaja, koji se ne mogu drugačije okarakterisati nego kao društvena pshiopatologija, ne prestaju. Poslednji je trenutak da povodom ove epidemije sajber-nasilja društvo i država nešto preduzmu - piše u opisu peticije, koju je dosad potpisalo nekoliko stotina građana.

- Pozivam institucije države, kao i ceo nevladin sektor i NVO da se uključe u ovu akciju i podrže inicijativu za donošenje Kikinog zakona kako bi pokušali da spasemo mlade živote u budućnosti - objašnjava se i dodaje da kazne za sajber-nasilje moraju biti drakonske.

1 / 6 Foto: Printscreen Instagram/kikax3

Socijalni psiholog Vesna Tomić kaže za Kurir da podržava sve što će institucionalno da reguliše socijalno-agresivno ponašanje:

- Ne znam kako je uspeo da se akumulira toliki bes kod mladih ljudi. U toj populaciji vlada jedno opšte nezadovoljstvo životom i uslovima, a povrh svega, izloženi su medijskoj promociji negativnih primera. Zaključavanje zbog kovida samo ih je još više vezalo za ekrane. Nije nikada bilo više nasilja i treba podržati sve što će institucionalno regulisati bahatosti društvenog ponašanja.

S druge strane, advokat Denis Bećirić kaže da su ovakva dela već pokrivena zakonima, samo je potrebno da se zakon primeni:

- U Krivičnom zakoniku već postoje članovi kojima se mogu sankcionisati ova dela. Treba videti da li postoji potreba za tim da se u postojeće zakone uvedu neki novi članovi, odnosno da se donese nov zakon.

Inače, Kristina Kika Đukić (21) preminula je u noći između 8. i 9. decembra. Iako je još uvek zvanično nepoznat tačan uzrok smrti mlade jutjuberke, veliki deo javnosti je kao glavni razlog navodnog samoubistva naveo sajber buling i vređanje i maltretiranje koje je Kika trpela od jutjubera Bake Praseta i njegovih pratilaca.

Na sajtu "peticije.onlajn" postoji i inicijativa da se Baki Prasetu "zabrani emitovanje na jutjubu zbog vređanja i bulinga nad drugim jutjuberima i ljudima". Ovu peticiju je za nekoliko dana potpisalo preko 25.000 sugrađana.

Bonus video:

00:26

SAHRANJENA KRISTINA KIKA ĐUKIĆ: Jutjuberka ispraćena na večni počinak uz crkveno pojanje

Narodna skupština

Inače, kako piše na sajtu Narodne skupštine Srbije, pravo građana na podnošenje inicijativa, peticija, predstavki i predloga garantovano je Ustavom Srbije. Saglasno Zakonu o Narodnoj skupštini, narodni poslanici razmatraju inicijative, peticije, predstavke i predloge.

- Odbori Narodne skupštine u okviru svog delokruga razmatraju inicijative, peticije, predstavke i predloge. Nakon razmatranja podnetih inicijativa, peticija, predstavki i predloga, odbor o svom stavu pisanim putem obaveštava podnosioca. U slučaju kada odbor podnetu inicijativu, peticiju, predstavku i predlog ustupi drugom organu kao nadležnom, obavestiće o tome podnosioca.

Kako se podnose peticije

- U pisanom ili elektronskom obliku, u kom slučaju mogu koristiti obrazac koji je dostupan na internet stranici Narodne skupštine

- Građani se mogu obratiti putem telefona, preko centrale Narodne skupštine, na broj: 011-30-26-100

- Građani se mogu obratiti i neposredno Narodnoj skupštini, odnosno njenom radnom telu, u kom slučaju će s njima razgovor obaviti odgovarajuća osoba u prostorijama Narodne skupštine. Dežurstva za prijem građana su ponedeljkom, sredom i petkom od 10-14 časova, u zgradi u Kralja Milana 14

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.